trygonometria
klaudia: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie m*cos ( U{ 2 − 3 } x − 4 U{ 1 − 3
} π) = m2 +m − 1 nie ma rozwiązań
1 lis 22:48
klaudia: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie m*cos (2/3*x − 4
1/3*π) = m2 +m − 1 nie ma rozwiązań
1 lis 22:49
asdf: | | 2 | | 1 | |
m * cos( |
| x − 4 |
| π) = m2 + m − 1 |
| | 3 | | 3 | |
?
1 lis 22:50
klaudia: tak.
1 lis 22:52
pigor: ... np. tak : widać przez bezpośrednie podstawienie m=0 do danego równania, że 0= −1 , czyli
dane równanie sprzeczne (nie ma rozwiązań) dla (*)
m=0 , zaś dla
m≠0 mamy kolejno
:
cos(23x−413π)= m+1−1m równanie, które nie ma rozwiązań gdy
|m+1−1m|>1 ⇔ m+1−
1m<−1 lub m+1−
1m>1 /*m
2 ⇔
⇔ m
3+m
2−m+m
2<0 lub m
3+m
2−m−m
2 >0 ⇔ m
3+2m
2−m<0 lub m
3−m>0 ⇔
⇔ m(m
2+2m−1)<0 lub m(m
2−1)>0 ⇔ m[(m+1)
2−
√22]<0 lub m(m−1)(m+1)>0 ⇔
⇔ m[m+1−
√2)(m+1+
√2)<0 lub −1<m<0 lub m>1 ⇔
⇔
m<−1−√2 lub
0<m<−1+√2 lub
−1<m<0 lub
m>1 ⇒ stąd i z (*)
⇔
m∊(−∞;−1−√2) U (−1;−1+√2) U (1;+∞) . ...
2 lis 00:18