trygonometria
danusia: Uzasadnij, że jeżeli dla pewnego kąta α wartości sinusa i cotangensa tego kąta są równe, to
2*cosα +1 = √5
1 lis 22:45
ICSP: sinα = ctgα
sin
2α = cosα
cos
2α +cosα − 1 = 0
t = cosα , t ∊ <−1;1>
t
2 + t − 1 = 0
| | −1 − √5 | |
t2 = |
| − sprzeczne |
| | 2 | |
wiec mam
cosα = U{−1 +
√5{2}
zatem :
L = 2 * cosα + 1 = 2 * U{−1 +
√5{2} +1 = −1 +
√5 + 1 =
√5 = P
c.n.u.
1 lis 22:49
pigor: ... , np. tak :
sinα=ctgα ⇒ sinα=
cosαsinα /*sinα i α≠kπ ⇒ sin
2α=cosα ⇔
⇔ 1−cos
2α=cosα ⇔ cos
2α+cosα−1=0 i Δ=5 ⇒ cosα=
12(−1+
√5
i α − ostry ⇔ 2cosα=−1+
√5 ⇔
2cosα+1=√5 c.b.d.u. . ...
1 lis 22:57