Zadanko z trescia
pawo: Trzy liczby, których suma jest równa 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli od pierwszej odejmiemy
1, od drugiej 4 , a od trzeciej 3, to otrzymane różnice utworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny. Znajdź te liczby.
Zapętlam sie przy tym zadaniu? Potrafi ktoś rozwiazać i krótko opisać?
13 maj 21:42
Eta: Podpowiadam
13 maj 21:44
heretic: Doceniam
13 maj 21:48
♊: heretic − z tym "podpowiadam" chodzi o to, zeby 10 osób nei robiło tego samego zadania ;)
13 maj 21:50
Eta:
a,b,c, −−−−−− tworza ciag arytm to
2b = a+c −−− to jedno równanie
a+b +c = 21 −−− to drugie równanie
wiec już można wyliczyć b
bo: 2b + b = 21 => 3b = 21 =>
b= 7
liczby: a −1 , b−4, c −3 −−− tworzą ciąg geom. to:
( b −4)
2 = ( a −1)( c −3)
więc: ( a − 1)( c−3) = ( 7 −4)
2 => ( a −1)( c −3) = 9
z równania drugiego masz:
a + c + 7 = 21 => a +c = 14 =>
a = c − 14
podstaw do równania:
( c − 14 − 1)( c −3)= 9
( c − 15)( c−3)=9 ........ myślę ,że już sobie poradzisz
13 maj 21:54
heretic: No domyśliłem sie;−)
13 maj 21:55
Eta:
13 maj 21:55
pawo: Okej dzięki, biore sie za liczenie, jezeli bede miał jakieś wątpliwości, to mysle, że moge
jeszcze dopisać coś do watku?
13 maj 21:56
Pazdan: Eto nie denerwuj sie, ale wyliczyłem, że c2−18c= −36
... i nie wiem co dalej
13 maj 22:20
♊: przenieś −36 na lewą stronę i masz równanie kwadratowe − oblicz deltę i pierwiastki
13 maj 22:23