Fizyka zadania
jok: Siemanko, tutaj będę wklejać zadania z fizyki, proszę o sprawdzenie poniewaz nie ma stylu
odpowiedzi.
1)
automobilista zwieksza predkosc pojazdu w sposob jednostajny. od 25km/h do 55km/h w czasie 30
sekund. Rowerzysta rospedza sie jednostajnie od spoczynku do preskoci rownej 30 km/h w czasie
30 sekund.
Oblicz ich przyspieszenia
(55 − 25)km/h = 30 km/h, wiec przyspieszenie automobilisty = przyspieszenie rowerzysty.
0,5min = 30s
30km/h = 8,33 m/s
| | 8,33 | | m | |
a= |
| [ |
| ] = 0,27 m/s2 |
| | 30 | | s*s | |
dobrze?
1 lis 21:27
jok: leb grzechotnika atakujacego swoja ofiare moze poruszac sie z przyspieszeniem 50m/s
2.
Gdyby zbudowac taki samochod to ile czasu zajmowaloby mu rozpedzenie sie od stanu spoczynku do
predkosci rownej 100km/h
100 km/h = 27,77 m/s
V
k = V
0 + at
27,77 = 0 + 50t
Rozpedzenie trwaloby okolo pol sekundy
1 lis 21:32
jok: samochod jadacy z V
p = 56km/h (15,5m/s) znajdowal sie w odleglosci 24m od bariery, gdy
kierowca z calej sily nacisnal na pedal hamulca. 2 sekundy pozniej pojazd udezryl w barierę.
a) oblicz przyspieszenie w czasie hamowania
b) ile wynosila predkosc samochodu w chwili zderzenia
a)
s − s
0 = 24m
t=2
a=?
24= 15,5*2 + 2a
a= ~3,5
b)
V
k = v
o +at
v
K = 15,5 − 7
v
k = ~8m/s
dobrze?
1 lis 22:11
aniabb: ok ok ok
1 lis 22:16
jok: Pociag czerwony jadacy ze stala predkoscia 72km/h (20m/s) i zielony z predkoscia 144km/h(40m/s)
jada naprzeciw siebie po prostym torze. Gdy pociagi sa odlegle od siebie o 950 m obaj
maszynisci dostzregaja niebezpieczenstwo i zaczynaja hamowac. Hamulce obydwu pociagow sa
zdolne hamowac pz przyspieszeniem rownym 1m/s
2. Czy dojdzie do zderzenia? Jeśli tak to ile
wynosić będzie prędkość każdego pociągu w chwili zderzenia?
Jeśli nie to w jakiej odległości od siebie się zatrzymają pociągi?
v
c0 = 20m/s
v
z0 = 40m/s
s=950m
sprawdzam kiedy czerwony i zielony się zatrzyma , czyli v
k = 0
czerwony
0 = v
c0 −1t
t=20s czyli droga hamowania = v
ot −at
2/2 = 200m
zielony
0=v
z0 −1t
t=40s
droga hamowania zielonego = 40*40 − 40
2/2 = 800m
aby się nie zderzyly to musi 950m > 800+200, więc sie zderzą
Teraz licze po jakim czasie razem przebędą drogę 950 m/s, a więc predkosci muszę dodac
v
c + v
z = 60m/s
Δ=1700
Pociągi się zderzyły po 18,76 sekundach
V
c =(20 − 18,76)m/s
V
z = (40 − 18,76)m/s
Dobrze?
1 lis 23:23
aniabb: ok
2 lis 08:06
jok: Model rakiety zostaje wystrzelony pionowo w górę i wznosi się ze stałym przyspieszeniem równym
| | m | |
4 |
| przez 6 sekund. Po tym czasie paliwo się konczy i rakieta leci w górę jak cząstka |
| | s2 | |
swobodna a następnie spada na ziemię . Ile wynosi maksymalna wysokość lotu rakiety? Po jakim
czasie od startu rakieta spadnie na ziemię?
a)Liczę gdy istnieje przyspieszenie rakiety
v
o =0
s= 176,4m < o tyle się wzniesie, gdy jest paliwo.
Gdy skonczylo się paliwo, to V
0 to jest predkość jaką rakieta zyskała w czasie 6s, czyli V
0 =
24m/s.
| | v0 | |
Wysokość maksymalna jest wtedy gdy v=0, 0 = v−at >> v0=at >> t= |
| |
| | a | |
| | 1 | | v02 | |
s= V0t − |
| at2 = |
| = 29,38m |
| | 2 | | 2a | |
droga przebyta przez rakietę wynosi = 176,4 + 29,4 = 205,8m
b)
T = Czas lotu z paliwem + czas lotu bez paliwa + czas luznego spadania.
T = 6+ 2,4s + 6,4s = 14,8s
Lot trwał 14,8 sekundy.
Dobrze?
2 lis 14:15
jok:

Kulę wystrzelono pionowo w gore z powierzchni planety odleglego ukladu slonecznego. Na rysunku
jpokazano wykres y(t) dla tej kuli, przy czym y jest wysokością kuli ponad punkt startowy, a
wystrzał nastąpił w chwili t=0, wyznacz wartość bezwzględną przyspieszenia grawitacyjngo na
tej planecie i prędkości początkowej kuli.
y(2,5) = 25m
0=v
0 −at
v
0 = at
| | V0 | | (a*2,5)2 | |
hmax = |
| = |
| = |
| | 2a | | 2a | |
Dobrze?
2 lis 14:52
jok: bump, prosze o sprawdzenie
2 lis 15:44
meszek leszek: mnie sie ostatnie nie zgadza, ale wole zeby sie jakis ekspert wypowiedzial
2 lis 16:14
jok: Co Ci sie nie zgadza w ostatnim? bo mi tylko
Miejsca zerowe to 5 i 0, więc hmax będzie dla t= {t1+t2}{2} = 2,5s
no mi chyba też vo2 = 25*16 = 400 >> v0 = 20m/s
2 lis 16:20
meszek leszek: teraz bedzie dobrze
2 lis 16:24
meszek leszek: moge spytac skad bierzesz te zadania (tzn na jakim poziomie nauki, tak z ciekawosci)
2 lis 16:25
jok: resnick halliday −podstawy fizyki, studia techniczne
2 lis 16:31
jok: Troche trudniejsze sa na cwiczeniach ale ja jestem bez fizyki na maturze, a od podstaw trzeba
zaczynac, nie ma nic na skroty
2 lis 16:33