Nierówność kwadratowa.
Kamil: Mam do rozwiązania taką nierówność kwadratową.
mx2+2mx+5≥0
Gdybym miał znak > to wiem, że m>0 i Δ=0. Ale co w takim wypadku?
1 lis 21:20
pablo: 22−4*1*5
1 lis 21:21
ICSP: to jest nierówność z parametrem.
Co jest dokładnie napisane w treści ?
1 lis 21:23
Kamil: To może napiszę całą treść.
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)= 1√mx2+2mx+5. Wyznacz wszystkie wartości
parametru m, dla których dziedziną tej funkcji jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
1 lis 21:27
Kamil: Tam pierwiastek jest nad całym mianownikiem.
1 lis 21:27
ICSP: i teraz to ma sens

Ma zachodzić :
mx
2 + 2mx + 5 > 0 dla każdego m więc :
1
o m = 0
5 > 0 − prawda. Wiec m = 0 spełnia warunki zadania
2
o m ≠ 0
dwa założenia :
a) a > 0 ⇒ m > 0
b) Δ < 0 ⇒ 4m
2 − 20m < 0 ⇒ m
2 − 5m < 0 ⇒ m ∊ (−
∞ ; 0) suma (5 ; +
∞)
z tego mam że m ∊ (5 ; +
∞)
Odp :
m ∊ (5 ; +
∞) suma {0}
1 lis 21:30