| 1 | ||
r= | H promień kuli wpisanej | |
| 4 |
| 3 | ||
R= | H promień kuli opisanej na czworościanie foremnym. | |
| 4 |
| a√6 | ||
H= | ||
| 3 |
A gdyby wziąć trójkąt powstały z przecięcia dwóch wysokości, to mam tylko pytanie, czy w tym
trójkącie jak wysokość dzieli bok na 2/3h i 1/3h , to z wierzchołka C wychodzi 1/3h i1/3h czy
moze byc 1/3h i 2/3h
?
T i O spodki wysokości czworościanu foremnego
OP: PS=1:3 i TP: PA=1:3 trzeciej wysokości nie narysowałam, aby nie zaciemniać obrazu
| 1 | ||
stąd OP= | H i PS=U{3}[4}H | |
| 4 |
. Właśnie zrobiłem sobie taki przekrój i
zastanawiałem się jak masz czerwone wysokości, to tworzą one trójkąt w nowej płaszczyźnie i
jest on równoramienny, moim pytaniem było czy z jednego wierzchołka jak wychodzi ta wysokość
to dzieli ona bok na 1/3h i 2/3h − jednego boku i 1/3h i 2/3h drugiego. Teraz już widzę, po
prostu zapisałem że z jednego wierzchołka wychodzi 1/3h na jeden bok i 2/3h na drugi, a to
niemożliwe jest przecież
!
Także, dziękuję Ci bardzo
| 1 | ||
w skali k= − | ||
| 3 |
Masz ochotę rozgryźć jeszcze jedną rzecz, dla Cb to na pewno błahostka:
Mam czworościan foremny o krawędzi 1m. Drzwi mają szerokość 0,8m. Mam przenieść przez nie ten
czworościan. Pytanie brzmi, da się ?
| a√6 | ||
H= | ≈0,816>0,8 ale czy po przekatnej można, to już Twoja inżynierska wyobraźnia. Jaka | |
| 3 |