matematykaszkolna.pl
Czworościan foremny. V.Abel: W jakim stosunku przecinają się wysokości czworościanu foremnego?
1 lis 21:16
Mila: Już kiedyś to napisałam; 1:3 Przy czym :
 1 
r=

H promień kuli wpisanej
 4 
 3 
R=

H promień kuli opisanej na czworościanie foremnym.
 4 
 a6 
H=

3 
1 lis 22:45
V.Abel: rysunekA gdyby wziąć trójkąt powstały z przecięcia dwóch wysokości, to mam tylko pytanie, czy w tym trójkącie jak wysokość dzieli bok na 2/3h i 1/3h , to z wierzchołka C wychodzi 1/3h i1/3h czy moze byc 1/3h i 2/3h ?
2 lis 11:38
Mila: rysunekT i O spodki wysokości czworościanu foremnego OP: PS=1:3 i TP: PA=1:3 trzeciej wysokości nie narysowałam, aby nie zaciemniać obrazu
 1 
stąd OP=

H i PS=U{3}[4}H
 4 
FT=1/3h i TB=2/3h OE=1/3h i OA=2/3h Jeśli nie odpowiedziałam na wszystko, to pisz pytanie.
2 lis 21:06
V.Abel: Dzięki Mila, już mam.W sumie Ty miałem pokazać w jakim stosunku się przecinają, a Ty od razu od tego wyszłaś, ale mam za to odp na Twoją wersję emotka. Właśnie zrobiłem sobie taki przekrój i zastanawiałem się jak masz czerwone wysokości, to tworzą one trójkąt w nowej płaszczyźnie i jest on równoramienny, moim pytaniem było czy z jednego wierzchołka jak wychodzi ta wysokość to dzieli ona bok na 1/3h i 2/3h − jednego boku i 1/3h i 2/3h drugiego. Teraz już widzę, po prostu zapisałem że z jednego wierzchołka wychodzi 1/3h na jeden bok i 2/3h na drugi, a to niemożliwe jest przecież! Także, dziękuję Ci bardzo
2 lis 22:09
V.Abel: w sumie to*
2 lis 22:11
Mila: emotka
2 lis 22:22
Mila: http://www.matematyka.pl/182081.htm Tam masz ładny i prosty dowód. Ja też uzasadniam tak, że trójkąty ( o zielonych podstawach) są jednokładne
 1 
w skali k= −

3 
2 lis 22:36
V.Abel: No naprawdę dzięki emotka Masz ochotę rozgryźć jeszcze jedną rzecz, dla Cb to na pewno błahostka: Mam czworościan foremny o krawędzi 1m. Drzwi mają szerokość 0,8m. Mam przenieść przez nie ten czworościan. Pytanie brzmi, da się ? emotka
2 lis 23:20
V.Abel: *rzecz − ?
2 lis 23:21
Mila:
 a6 
H=

≈0,816>0,8 ale czy po przekatnej można, to już Twoja inżynierska wyobraźnia. Jaka
 3 
ta przekątna w drzwiach?
2 lis 23:34
V.Abel: dobre pytanie, bo 0,8 jedynym wymiarem podanym jest emotka
2 lis 23:37