Monotoniczność
heretic: | | n−1 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu an= |
| , oraz oblicz jego 15 wyraz. Potrafi ktoś? |
| | n+1 | |
13 maj 21:35
Basia: Pomagam
13 maj 21:37
heretic: Ok czekam, spokojnie
13 maj 21:39
Basia:
licząc a
15 za n podstawiasz 15 także po prawej stronie; podstaw i oblicz
badasz a
n+1−a
n
| | n+1−1 | | n | |
an+1 = |
| = |
| |
| | n+1+1 | | n+2 | |
| | n | | n−1 | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | n+2 | | n+1 | |
| n(n+1) − (n−1)(n+2) | |
| = |
| (n+1)(n+2) | |
| n2+n−n2−2n+n+2 | |
| = |
| (n+1)(n+2) | |
a
n+1−a
n>0
a
n+1>a
n
ciąg rosnący
13 maj 21:41
heretic: Dlaczego liczysz w pierwszym równaniu an+1 w liczniku −1 jeżeli mamy liczyć an+1?
13 maj 21:47
Basia:
bo za n wstawiam n+1
13 maj 21:49
heretic: Ok, dziękuje, a możesz jeszcze napisać do jakiego równania podstawić to 15? Bo jeżeli do tego z
zadania to wyszło mi, że a15= 7/8
13 maj 21:53
Basia: nie do równania tylko do wzoru na an
13 maj 21:54
Basia: I dobrze wyszło.
13 maj 21:55