trygonometria
kamila: Oblicz sumę wszystkich rozwiązań równania cos 2x + sin 2x =1 dla x∊<o, 100π>
1 lis 20:53
Artur z miasta Neptuna:
Rozpisz ze wzoru cos 2x oraz sin2x i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
1 lis 20:58
kamila: rozpisałam to ale dalej nie wiem co zrobić.
cos2 x − sin2 x + 2sinxcosx = 1
(cosx−sinx)2 = 1
1 lis 21:13
asdf: druga linijka jest źle
1 lis 21:24
Eta:
| | α+β | | α−β | |
i ze wzoru na sumę sinusów sinα+sinβ= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ.....
1 lis 21:28