x4 −14 | (x−1)(x+1)(x2 +1) | |||
limx→1 | =limx→1 | =limx→1 (x+1)(x2 +1) =4 | ||
x−1 | x−1 |
|
|
| ||||||||||||||||||||||
f(x+Δx) = f(1+Δx) = | 14(Δx)0 + | *13(Δx)1 + | 12(Δx)2+ ... | |||||||||||||||||||||
| ||||||||
... + | 10(Δx)4 = 1 + 4*(Δx) + 6(Δx)2 + ... +(Δx)4 | |||||||
f(1+Δx) − f(1) | ||
f'(1)=limΔx→0 | = | |
Δx |
1+4*(Δx)+6(Δx)2 + ... +(Δx)4 − 1 | ||
= limΔx→0 | = | |
Δx |
Δx(4 + 6(Δx) + ... + (Δx)3) | ||
= limΔx→0 | = 4 | |
Δx |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |