Pomocy!
ja: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego ABC, w którym |∡ACB|=90stopni mają długości |AC|=6 i
|BC|=12. Okrąg o1 o środku w punkcie O leżącym na przeciwprostokątnej jest styczny do
przyprostokątnej AC w punkcie K, zaś do przyprostokątnej BC w punkcie L.
a) oblicz długość promienia okręgu o1
b) oblicz (sinα + sinβ)2 −1, gdzie α,β są miarami kątków ostronych ΔABC
c) oblicz pole koła wpisanego w ΔOBL
1 lis 20:17
Ann:

pole trojkata= pole kwadratu + pola tych dwoch mniejszych trojkatow
6*12/2=r
2+r(12−r)/2+(6−r)r/2 |*2
72=2r
2+12r−r
2+6r−r
2
72=18r
r=4
|AO|=
√r2+(6−r)2
|BO|=
√r2+(12−r)2
niech α=∡oak , β=∡obl
1 lis 20:53