wielomiany
monika: WIELOMIANY
1.Dla jakiego p reszta z dzielenia wielomianu w(x) = x
3 − p
2x
2 + 2 przez dwumian
| | 1 | | 15 | |
q(x) = x + ( |
| )log32 jest równa |
| |
| | 3 | | 8 | |
2.Dla jakich wartości parametru p wielomian w(x) = x
3 + x
2(p + 3) + 4px ma dokładnie
jeden pierwiastek?
3.Dla jakiej wartości parametru p wielomian w(x) = px
3 + x
2(p − 2) − x(1 + 2p)
ma trzy pierwiastki rzeczywiste?
Mógłby ktoś podać mi jakieś podpowiedzi do rozwiązania tych zadań? Bo jak na razie
zupelnie nie wiem jak sie do nich zabrać
1 lis 20:17
PuRXUTM: | | 1 | | 1 | |
( |
| )log32=3−log32=3log31\2= |
| |
| | 3 | | 2 | |
1 lis 20:20
PuRXUTM: | | 1 | | 15 | |
W(− |
| )= |
| podstaw i wylicz p  |
| | 2 | | 8 | |
1 lis 20:21
PuRXUTM: W(x)=x
3+(p+3)x
2+4px=x(x
2+(p+3)x+4p) pierwiastkiem tego wielomianu jest x=0 więc
x
2+(p+3)x+4p=0 nie może mieć pierwiastków czyli Δ<0 dokończ
1 lis 20:24
monika: aha. dzieki. spróbuje coś z tym dalej zrobić
1 lis 20:27
PuRXUTM: W(x)=px3+(p−2)x2−(1+p)x=x(px2+(p−2)x−(1+p))
jednym pierwiastkiem jest x=0 więc px2+(p−2)x−(1+p) musi mieć 2 pierwiastki czyli Δ>0
i x=0 nie może być miejscem zerowym px2+(p−2)x−(1+p)
1 lis 20:30
PuRXUTM: x=0 nie może być miejscem zerowym r(x)=px2+(p−2)x−(1+p) czyli
r(0)≠0
p*02+(p−2)*0−(1+p)≠0
−1−p≠0
p≠−1
1 lis 20:33
ICSP: w 3 dochodzi założenie p ≠ 0 o którym kolega nie napisał
1 lis 20:37
PuRXUTM: no tak rzeczywiście, przepraszam
Monika p musi być różne od 0 bo gdyby było równe to wyrażenie " zredukowało by się do funkcji
kwadratowej, a funkcja kwadratowa może mieć maksymalnie 2 miejsca zerowe.
1 lis 20:43
monika: no tak,rozumiem

dzieki
1 lis 20:47
PuRXUTM:
1 lis 20:49
monika: a ja jeszcze mam takie zadanko:
Dla jakich wartości parametru m część wspólna przedziałów:
a) A = (−
∞; m
3 + 11m> i B = <6m
2 + 6 ;
∞) jest zbiorem jednoelementowym
b) A = (−
∞ ; m
3 − m> i B = <2m − 2 ;
∞) jest zbiorem pustym?
do którego też nie wiem jak sie zabrać
1 lis 20:51
PuRXUTM: a) m3+11m=6m2+6
Część wspólna to elementy należące jednocześnie do jednego i drugiego zbioru
b) A∩B=∅ m3−m<2m−2
1 lis 20:55
monika: dzieki za to ostatnie

wyszlo tak jak powinno
1 lis 21:06