Granice
???: Wie ktoś jak obliczyć tą granicę. Proszę o wytłumaczenie...
n√5+n3
=5n25n *n ≤n√5+n3 ≤n√5+n3 ≤ n√5*n3 ≤ 5n * n= 5n2
ma wyjść 1. Proszę i rozwiązanie z wytłumaczeniem...
1 lis 20:15
Olek: Skorzystaj z tw o 3 ciagach, ogranicz ten ciąg ciagami "wiekszym" i mniejszym"
Z mniejszym bedzie nastepująco:
n√n3≤n√5+n3
Liczysz granice ciągu n√n3 korzystając z tw, że ab=eb*lna
Analogicznie z "wiekszym ciągiem
1 lis 20:23
Krzysiek: zamiast korzystać z tego przekształcenia lepiej skorzystać z tw.
limn→∞ n√n=1
1 lis 20:25
???: czemu pozbyłeś się 5?
1 lis 20:25
???: 5n+√n=n√5+n3≤n√5+n3≤n√5*n3≤5n*pm{n3}
1 lis 20:28
1 lis 20:38
???: dziękuję zajebiście wytłumaczone. A co jeśliśmy mamy mianownik?
2 lis 10:41
agaaa: agaaa: z tali liczacej 52 karty wyciagamy 1 i wrzucamy do drugiej tali. Nastepnie po
przetasowaniu talii wyciagamy 1 karte. Jaki jest prawdopodobienstwo ze to bedzie as?
2 lis 10:44
???: prawdopodobieństwo bardzo małe...
2 lis 10:56