.
asdf: macierze
Proszę spojrzeć na rysunek:
http://www.freeimagehosting.net/nt79q
I teraz tworzę kolejny wyznacznik (trzeci) z zakreślonej jedynki, czyli:
1 * (−1)
1 + 4 * | trzeci wyznacznik..|. Wychodzi z tego, że trzeci = −11. Wszystko by grało,
tylko, że przed nawiasem wychodzi mi = (−1)
5...czyli 11. Gdzie popełniam błąd?
1 lis 20:13
asdf:
1 lis 20:23
Krzysiek: powinno być: (−1)2+4
drugi wiersz 4 kolumna
1 lis 20:27
asdf: czemu jestem tak głupi

?
1 lis 20:29
asdf: Mógłby ktoś tą macierz sprawdzić? Jest ona długa, ale tylko mam dwa pytania:
1. Dlaczego w drugiej macierzy nagle zmienił się znak?
2. Dlaczego w ostatniej macierzy nie mnoży się * 7 * (−1)
2+3 = −7
1 lis 22:00
1 lis 22:00
Krzysiek: druga macierz, jak dla mnie zostało wykonane działanie:
w4 −4w2 i wtedy w tym wierszu powinny być minusy (stąd inny znak)
a czemu chcesz mnożyć ostatnią macierz przez (−7) skoro wcześniej to robisz tzn: 7*(−1)2+3
=−7
1 lis 22:10
asdf: Odnośnie pierwszego:
w
2*4 −w
4 :=
2*4 − 8 = 0
7*4−8 = 20
6*4 − 1 = 23
1*4 −2 = 2
Ostatni:
0 *(−1)
1 + 3 * wyznacznik + 7 * (−1)
2 + 3 * (213*29− 42*173) + 0 * (−1)
3+3 =
zera się zredukują i wychodzi:
−7(6177 − 7266) = −7(−1089) = ....
i coś tu jest nie tak

tylko gdzie
1 lis 22:19
asdf: masz jakiś pomysł?
1 lis 22:43
Krzysiek: ja zapis: 4w2 −w4 rozumiem, że zmieniamy drugi wiersz...
podobnie jest z 3 macierzą (dlatego znów zmienił się znak wyznacznika)
i znów...w1 −w3 ...co to znaczy?
ja to rozumiem tak: w pierwszym wierszu, wiersz pierwszy minus wiersz trzeci...
a Ty robisz tak, że zmienia się wyznacznik...
i kolejna macierz: w2 −w1 ,
ja bym zrobił tak: w1 −w2 i wtedy mamy wiersz pierwszy z plusem.
1 lis 22:53
asdf: jak robi się przykładowe zadanie:
w1 − w2
to od pierwszego wiersza odejmujemy drugi i gdzie go zapisujemy? w pierwszym czy drugim?
1 lis 23:02
Krzysiek: w pierwszym
można tak zapisywać: w1 : w1 −w2 lub w1 →w1 −w2 by było wiadomo jaki wiersz
przekształcamy.
1 lis 23:04
asdf: ok dzięki
1 lis 23:22