Pliska pomóżcie!!
Paullina: Na mapie w skali 1:100 000 prostokątna działka ma wymiary 2 cm i 10 cm. Jakie będzie pole tej
działki w rzeczywistości
13 maj 21:29
geo: 1cm na mapie to 100 000 cm w terenie czyli 1000m czyli 1km w terenie
20cm2−powierzchnia na mapie
2km*10km=20km2
13 maj 21:32
13 maj 21:35
13 maj 21:36
%253Cb%253EPaullina%253A%253C%252Fb%253E%2520Dziekuje%2520bardzo%2520%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F1%252Fwesoly.gif%2522%2520alt%253D%2522emotka%2522%253E%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F1%252Fwesoly.gif%2522%2520alt%253D%2522emotka%2522%253E%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F1%252Fwesoly.gif%2522%2520alt%253D%2522emotka%2522%253E%250A%250A
13 maj 21:36
%25253Cb%25253EPaullina%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520Dziekuje%252520bardzo%252520%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fwesoly.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fwesoly.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fwesoly.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%25250A%25250A
13 maj 21:37
kendzio: 2cm*10cm=20cm
2 ponieważ wynik jest w
2 to skalę podnosimy do
2 więc 20cm
2*100000
2=200 000
000 000cm
2 = 20 000 000m
2 = 20km
2 to jest drugi sposób

w kwadratach wszystko idzie
2
więc m
2 = 10 000cm
2.
w przypadku sześcianu wszystko podnoszone jest do
3 itd.
13 maj 21:39