Oblicz granice- reguła De L'Hospitala
Olek: Witam. Mam obliczyć granice korzystając z tej właśnie reguły:
lim
x→π2 (tgx)
1x−π/2
| | π | |
(tgx do potęgi 1 w liczniku x− |
| w mianowniku |
| | 2 | |
Wychodzi mi odpowiedz e
∞, a powinno wyjsc e
2. Może ktoś policzyć i zobaczyć jak jest
poprawnie?
1 lis 19:55
Artur z miasta Neptuna:
Polaz jak liczysz
pokaz obliczenia
1 lis 20:33
Olek: | | lntgx | |
...=e |
| (do potegi |
| | x−π/2 | |
| | ∞ | |
skoro x dazy do π/2 to tg do∞ wiec ln rowniez do∞. mianownik tego dazy do 0 więc [ |
| ]=∞ |
| | 0 | |
stąd e
∞
cos zle?
1 lis 20:37
Krzysiek: policz granice jednostronne
1 lis 20:46
Olek: Nie rozumiem po co za bardzo

to co napisalem jest zle?
1 lis 20:47
Krzysiek: tak, policz granice lewostronną czy też otrzymasz granicę ∞ ?
1 lis 20:48
Olek: wtedy będzie −∞?
1 lis 20:50
Krzysiek: dokładniej to będzie e−∞ =0
1 lis 20:50
Olek: Dokładnie. Czyli ogólnie granicy nie ma tak?
1 lis 20:51
Olek: Skoro lewa i prawa sie różnią
1 lis 20:52
Krzysiek: tak, nie ma granicy.
1 lis 20:57