równanie
michał: Rozwiąż równanie: [sinx] = 0
1 lis 19:49
ICSP: [] oznacza część całkowitą liczby ?
1 lis 19:58
michał: tak
1 lis 20:06
ICSP: no to w takim razie :
[sinx] = 0 ⇒ 0 ≤ sinx < 1 ⇒ ...
dokończ
1 lis 20:10
michał: jak na to wpadłeś? czyli trzeba rozwiązać nierówność?
1 lis 20:26
ICSP: po prostu znam definicję wartości całkowite (podłogi bo zakłam ze właśnie o to chodzi)
Teraz wystarczy już rozwiązać nierówność.
1 lis 20:29
michał: | | 1 | |
a takie coś {cosx} = |
| ? |
| | 2 | |
1 lis 20:33
ICSP: a co oznacza zapis { }
1 lis 20:34
michał: część ułamkową
1 lis 21:03
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
{cosx} = |
| ⇒ cosx = |
| v cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 21:11
michał: | | 4 | |
a jakby było: { |
| arctanx} = 0 ? |
| | π | |
1 lis 21:18
ICSP: to wtedy :
| 4 | | 4 | | 4 | |
| arctgx = −1 v |
| arctgx = 0 v |
| arctgx = 1 |
| π | | π | | π | |
zatem :
| | π | | π | |
arctgx = − |
| v arctgx = 0 v arctgx = |
| |
| | 4 | | 4 | |
myśl dalej

x = −1
x = 0
x = 1
o ile dobrze myślę

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś potwierdził
1 lis 21:22
michał: a dlaczego tak

?
1 lis 21:42
ICSP: część ułamkowa jest równa = 0 tylko dla liczb całkowitych.
1 lis 21:44
AC:
Część ułamkowa nie może być ujemna musi {x}∊[0; 1)
1 lis 21:56
Mila: Nie wiem, czy potrzebne?
wyjaśnienie do mantysy (części ułamkowej liczby)
{cosx}=cosx−[cosx] (cosx−część całkowita cosx)
| | 1 | |
{cos(600)}=cos60−[cos60]= |
| −0=0,5 |
| | 2 | |
{cos(−60
0)}=0,5
| | 2π | | 2π | | 2π | | 1 | | 1 | |
{cos |
| }=cos |
| −[cos |
| ]=− |
| −(−1)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | | 4π | | 1 | | 1 | |
{cos |
| }=cos |
| −[cos |
| }]=− |
| −(−1)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
Czyli wg równań ICSP
| | π | | π | | 2π | | π | |
x= |
| lub x=− |
| lub x= |
| lub x= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
nie zapomnij, że cos x jest funkcją okresową.
1 lis 22:29