funkcja liniowa
Saizou : Uzasadnij, że dla dowolnej liczby naturalnej n i dla każdej funkcji liniowej f prawdziwa jest
równość: f(2n + 1) + f(2n – 1) = 2f(2n).
i tak
a(2n+1)+b+a(2n−1)+b=2[2an+b]
2an+a+b+2an−a+b=4an+2b
4an=4an
cnu.
czy to jest bardziej skomplikowane niż mi się wydaje
1 lis 18:30
Eta:
Mogłeś zostawić tak:
L= 4an+2b i P= 4an+2b
L=P
c.n.u
1 lis 18:37
Saizou : bo myślałem że może jest tu jakieś "haczyk" ale jak widzę to nie ma
1 lis 18:40
Eta:
Jaki "haczyk"? ......... to zadanie na podstawę ( lub egzamin gimn.)
1 lis 18:42
Saizou : jest to zadanie z konkursu z 2010 i mnie to trochę zaskoczyło że takie proste
1 lis 18:48