geometria analityczna
Ola: Wyznaczyć punkt symetryczny do punktu P (2, −7, 10) względem płaszczyzny przechodzącej przez
punkt Po (3, 2, 2) i ⊥ do wektora v = [1,−3, 2]
odp: Ps (−4, 11, −2)
1 lis 18:07
Krzysiek: napisz równanie tej płaszczyzny (wszystko masz już dane aby to napisać...)
napisz równanie prostej prostopadłej do tej płaszczyzny i przechodzącej przez punkt P
wyznacz punkt (niech to będzie punkt B) przecięcia prostej i płaszczyzny
mając punkt P i punkt B szukany punkt to Ps =B +(wektor)PB
1 lis 18:12
pigor: ... lub np. tak
płaszczyzna
π przez punkt
Po=(3,2,2 o danym wektorze normalnym {1,−3,2] ma
równanie 1(x−3)−3(y−2)2(z−2)=0 ⇔ (*)
x−3y+2z−1=0 ;
prosta przez P=(2,−7,10) ⊥ π ma równanie kanoniczne
x−21=
y+7−3=
z−102= t∊R ⇔
⇔ parametryczne (**) (x,yz)= (2+t, −7−3t, 10+2t)∊π ⇔ z (*) 2+t−3(−7−3t)+2(10+2t)−1=0 ⇔ ⇔
2+t+21+9t+20+4t−1=0 ⇔ 14t=−21 ⇔
t=−3 ⇒ rzut P na π z (**)
(x',y',z')=(−1,2,4)=P',
więc
P''=(x'',y'',z'')= ? , to taki, że x''+2=2*(−1) i y''−7=2*2 i z''+10=2*4 ⇔
⇔ x''=−4 i y''=11 i z''=−2 , czyli
P''=(−4,11,−2) − szukany
punkt . ...
1 lis 19:11
Ola: kurde, ale to sie wydaje trudne... Ciezko mi cokolwiek zrozumiec nie mając z tego w ogóle
żadnych ćwiczeń,same wzory, które nie mówią mi nic

no ale jakoś będę musiała krok po kroku
to ogarnąc
1 lis 23:46