objętość, pole całkowite i pole przekroju walca.
ona: CZY TO JEST ROZWIĄZANE POPRAWNIE?
Po rozwinięciu powierzchni bocznej walca otrzymamy prostokąt, którego jeden z boków jest 3 razy
dłuższy od drugiego i kwadrat jego przekątnej wynosi 160. Przyjmując, że krótszy z boków
prostokąta jest wysokością walca, oblicz:
pole całkowite walca,
objętość walca,
pole przekroju walca.
powstaje trójkąt prostokątny o bokach
c2=160
h
3h=L
i z twierdzenia Pitagorasa wyliczam, że h=4
czyli L=3*4=12
L=2πR=12
więc R=6π (?)
Pc=2πR2+2πRh z czego wychodzi
Pc=360π
V=π*(6π)2*4=144π
Pprz=2*6π*4=48π (?)
1 lis 17:42
Mati_gg9225535:
| | 6 | | 6 | | 36 | | 72 | |
Pc = 2πR2+2πRh = 2π ( |
| )2 + 2π ( |
| ) * 4 = 2* |
| + 12*4 = |
| +48= |
| | π | | π | | π | | π | |
1 lis 17:54
1 lis 17:55
Mati_gg9225535: ten przekrój to ma być w pionie czy w poziomie ?
1 lis 17:57
Eta:
Pomyłka w P
c , reszta ok

popraw P
c= 2πr(r+h)=........
1 lis 17:59
Mati_gg9225535:
1 lis 18:02
Eta:
Może miało być : pole przekroju osiowego walca?
1 lis 18:07
Mati_gg9225535: może
1 lis 18:14
ona: tak, pole przekroju osiowego

przepraszam
1 lis 19:28
ona: już widzę błąd, dziękuję za pomoc wszystkim.
1 lis 19:30
Eta:
1 lis 19:31