wart.bezwz.
kasia: I4x
2−1l=8 co robię źle,bo w odpowiedziach jest inny wynik?
4x
2−1=8 i 4x
2−1=−8
4x
2=9 i 4x
2=−7
| | 3 | | 3 | | √7 | |
X= |
| ,x=− |
| i x=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 16:43
Piotr:
po pierwsze to nie i tylko lub.
po drugie to od kiedy liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu daje liczbe ujemna ?
1 lis 16:55
Mila:

Nie możesz wyciągać pierwiastka drugiego stopnia z liczby ujemnej w zbiorze R.
1 lis 16:56
kasia: a no tak

dzięki
1 lis 16:58
Mila: Proszę.
1 lis 17:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
a po trzecie − założenia
1 lis 17:13
kasia: założenia?
1 lis 17:16
kasia: założenia?
1 lis 17:17
konrad: a jakie tu założenia
1 lis 17:28
kasia: dotąd założenia robiłam ,gdy był ułamek wówczas mianownik przyrównywałam do zera,a tu?
1 lis 17:53
kasia: 4x2≥0
x∊(−∞,−12>U<12,+∞)
4x2−1<0
x∊(−12,12)
czy dobrze?
1 lis 22:21
Saizou : 4x
2≥0→x∊R
4x
2−1<0
(2x−1)(2x+1)<0
1 lis 22:30
kasia: aj..błąd zrobiłam:
4x2−1≥0
x∊(−∞,−12>u<12,+∞)....i pytam też o to czy dobre mam założenia do tego zadania?
1 lis 22:35
Saizou : tak
1 lis 22:37
Mila:

1) 4x
2≥0 spełnione dla każdego x∊R
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2) 4x2−1<0 /:4 ⇔x2− |
| <0 (x− |
| )*(x+ |
| )<0 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3)4x2−1≥0⇔(x− |
| )*(x+ |
| )≥0⇔x≤− |
| lub x≥ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 22:38
kasia: dziękuję
1 lis 22:43
kasia: a teraz inny przykład:l2x2−17l=1
założenia:
1).2x2≥0 spelnione dla każdego x∊R
2.)2x2−17≥0
2x2≥17 /:2
x2≥172
x≥√172 lub x≥−√172
x∊(−∞,−√172> u <√172,+∞)
3)2x2−17<0
2x2<17/:2
x2<172
x<√172 lub x<−√172
x∊(−√172 ,√172)
l2x2−17l=1
2x2−17=1
2x2=18/:2
x2=9
x=3 lub x=−3
2x2−17=−1
2x2=16 /:2
x2=8
x=√8
x=2√2 lub x=−2√2
odp.:x={−3,−2√2,2√2,3} dobrze?
1 lis 22:58
Saizou : a nie łatwiej
l2x2−17l=1
2x2−17=1 lub 2x2−17=−1
2x2=18 lub 2x2=16
x2=9 lub x2=8
lxl=3 lub lxl=2√2
x=3 lub x=−3 lub x=2√2 lub x=−2√2
1 lis 23:01
Piotr:
przeciez tak zrobila
1 lis 23:03
kasia: pewnie,że łatwiej,tyle,że ja się dopiero uczę
1 lis 23:03
kasia: a założenia ok?
1 lis 23:04
pigor: ... wynik dobry, ale metoda mogłaby być np. taka :
|2x2−17|=1 ⇔ 2x
2−17=−1 lub 2x
2−17=1 ⇔ 2x
2=16 lub 2x
2=18 ⇔
⇔ x
2=8 lub x
2=9 ⇔ |x|=2
√2 lub |x|=3 ⇔
x∊{−2√2, 2√2, −3, 3} . ...
1 lis 23:04
kasia: a jak jest zwykła nierówność np.lx−0,1l>0 to się założeń nie robi?
1 lis 23:05
ICSP: po co założenia

znowu
saizou ma jakieś pretensje do dziedziny ?
1 lis 23:06
kasia: jej...ile osób,tyle metod
1 lis 23:06
Piotr:
wszyscy przeciez rozwiazali tak samo
1 lis 23:07
Saizou : ja się już na temat dziedziny nie wypowiadam
1 lis 23:08
kasia: Artur z mojego miasta

mi kazał zrobić założenia..godz,17.13
1 lis 23:09
kasia: ...to nie muszę ich robić?
1 lis 23:10
ICSP: Arturze wyjaśnij nam jakie założenia chcesz tutaj robić ?
Pod wartością bezwzględną może stać dowolna liczba rzeczywista − nie potrzeba założeń.
1 lis 23:10
kasia: uffff..ale mi ulżyło,a tyle się namęczyłam....dziękuję wszystkim bardzo,bardzo...
1 lis 23:11