funkcja kwadratowa
lol: mam problem z dwoma zadaniami optymalizacyjnymi:
1. rzucono kamień z prędkością początkową 10m/s pionowo do góry. Wysokość s[m], jaką osiągnie
kamień po t sekundach, określona jest w przybliżeniu funkcją s(t) = 10t − 5t
2. Jaką
maksymalną wysokość osiągnie ten kamień? Podaj prędkość kamienia, gdy t=1,5 sekundy.
a<0 więc wartością maksymalną powinno być q, które wychodzi mi 5/4, a powinno wyjść 5

2. Pewne ciało w czasie t[s] przebywa drogę s[m] daną wzorem s(t) = t
2 + 5t + 8, 1≤t≤5. Oblicz
średnią prędkość tego ciała
1 lis 16:18
aniabb:
| | −Δ | | −100 | |
q= |
| = |
| =5 |
| | 4a | | 4*(−5) | |
1 lis 16:24
aniabb: Δ=100−4*(−5)*0 =100
1 lis 16:24
aniabb:
v(t)=10−10t
v(1,5)=10−15=−5m/s
1 lis 16:26
aniabb:
| | droga | | s(5)−s(1) | |
vśr= |
| = |
| |
| | czas | | 4 | |
1 lis 16:28
lol: widzę już, gdzie robiłam cały czas błąd. źle podstawiłam. Dzięki za pomoc
1 lis 16:30
lol: a jeszcze mam pytanie: czemu v(t) = 10 − 10t ?
1 lis 16:31
aniabb: pochodna
1 lis 16:44