Trójkąt równoramienny ABC
squad: Dany jest trójkąt równoramienny ABC, w którym AC = BC. Na odcinku AC wybrano
punkty X oraz Y w taki sposób, że AB = BX = XY oraz BY = Y C. Wyznacz miary kątów
wewnętrznych trójkąta ABC.
Męczę się z tym od godziny i nie wiem, z której strony to ugryźć. Z góry dziękuje za pomoc
1 lis 15:49
aniabb:
1 lis 15:56
aniabb: 2α+β=180
1 lis 15:59
squad: aniabb, dziękuję za rysunek, ale nie ma na nim uwzględnionego, że AB = BX = XY : ( i to jest
właśnie warunek, który najbardziej przeszkadza mi w rozwiązaniu tego zadania : (
1 lis 16:01
aniabb: nie uwzględniłam że XY=AB
1 lis 16:01
squad: dokładnie o to mi chodzi, masz jakiś pomysł jak to uwzględnić?
1 lis 16:02
aniabb:
1 lis 16:04
aniabb: teraz łatwiej

α=180−2α +α/2+α/4
1 lis 16:07
squad: serdecznie ci dziękuję : )
1 lis 16:08
squad: mogłabyś dodać do tego rysunku oznaczenia kątów? bardzo by mi to pomogło ; )
1 lis 16:12
aniabb:
1 lis 16:18
Eta:

Zamiast połówek można dla wygody wprowadzić,że α= 4γ ( uzasadnienie , tak jak u
anibb
9γ=180
o ⇒ γ= 20
0 to 4γ=80
o
Miary katów trójkąta ABC : 20
o, 80
o, 80
o
1 lis 18:52