Asymptoty
qam: W jaki sposób mogę to policzyć:
limx−>+ lub −∞ x+arctg12x
1 lis 15:46
Artur ..... :
wystarczy zauważyć ... że arctg (0.5x) jest OGRANICZONY w +/−
∞ .... i ile wartości wynoszą to
wiedzieć powinieneś/−aś
z tego wynika że ile wynosi granica w +/−
∞ z f(x)

podpowiedź −−− nie będzie asymptoty
poziomej ... musisz sprawdzić czy ukośnych nie ma
1 lis 15:52
qam: Początkowo było coś takiego
lim
x−>+ lub −∞ 2x+arctgx(0,5)x −x
podstawiam [+ lub − ∞ +arctg(0,5)(+ lub − ∞) nie wiem co dalej właśnie
dla arctg(0,5x) gdzie x−>+ lub −∞ to
π4
1 lis 16:00
Mila: [x+arctg(0.5x)]→
∞ dla x→
∞
1 lis 16:05
qam: Policzyłem wcześniej pierwszy warunek asymptot poziomych i ukośnych wyszło 2, czyli a=2, nie
wiem co z tą dugą częścią
W odp mam asymptota ukośna przy x−>+∞ y=2x−12π
asymptota ukośna przy x−>−∞ y=2x+12π, nie wiem jak do tego doprowadzić.
1 lis 16:11
Krzysiek: może napisz funkcję dla której masz policzyć asymptoty?
bo z tego co napisałeś, skoro a=2
to powinno być: 2x+arctg(x2) −2x =arctg(x/2)
jednak jeżeli tak jest to odpowiedzi są błędne... bo dla x→∞ , b=π/2 a nie jak w odpowiedziach:
b=−π/2 ...
1 lis 16:26
qam: to jest funkcja dla której liczę asymptoty y=2x+arctg12x
pionowych nie ma
1 lis 16:37
qam: Już wiem co było źle
w takim razie
lim
x−>+∞ arctg
12x=
π4
lim
x−>−∞+−
π4
1 lis 16:43
Krzysiek: to albo źle podałeś odpowiedzi/ albo odpowiedzi są złe /albo źle przepisałeś funkcję...
bo tak jak napisałem wcześniej: limx→∞ (2x+arctg(x/2) −2x) =limx→∞ arctg(x/2)
=arctg(∞)=π/2 =b
zatem: asymptota prawostronna ukośna to: y=2x+π/2
1 lis 16:43
qam: Jest podział na asymptotę ukośną przy x−> −∞ oraz x−>+∞ odpowiedzi są takie jak w poście o
16.11
skoro arctgx−π2 to dla 12 chyba powinno być 14*π
1 lis 16:48
qam: odpowie ktoś?
1 lis 17:10
Krzysiek: gdy x→∞ nie ma znaczenia czy jest arctg(x) czy arctg(x/2)
bo przecież ∞/2 =∞
1 lis 17:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
NIEEEEEE
| | π | |
arc tg '+∞' = |
| tak  |
| | 2 | |
| | +∞ | |
a ile to jest |
|  oczywicie + ∞  |
| | 2 | |
rozumiesz teraz
1 lis 17:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
co innego gdyby to było |
| arctg x |
| | 2 | |
1 lis 17:12
qam: tak, dzięki
1 lis 17:17
Mateusz: Odświeżę temat. Też mam z tym problem, bo w odp. jest x→+∞ : y=2x−π/2 i x→−∞: y=2x+π/2
Mi wyszło ze znakami odwrotnie czyli dla x→+∞ mam: y=2x+π/2 i x→−∞: y=2x−π/2.
Powiedzcie mi czy mylę się ja czy może w odpowiedziach jest źle zapisane
9 lut 19:33