równania!
ameldiviix: zadanie 1.
czy podane równania są równoważne?
1) x
2=4 oraz x=2
2) 2(x+7)=x oraz −x+6=20
zadanie 2.
rozwiąż podane nierówności.
a) 3(2x−1)+5≤2−[4x−(1−2x)]
| | x+3 | | 2x−1 | | 4x | |
b) |
| − |
| ≤2− |
| |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
c) x(x+1)−(x
2+1)<2(−x+3)
f) 2(x−3)≤2x−9
z góry dziękuje!
1 lis 15:29
aniabb: 1. Nie
1 lis 15:30
aniabb: 2. tak
1 lis 15:31
Mati_gg9225535: 1) nie, x2=4 ⇔ √x2=√4 ⇔ |x|=2
1 lis 15:32
Mati_gg9225535:
2) 2x+14=x oraz −x=14
x=−14 x=−14
1 lis 15:33
Mati_gg9225535: kolejne spróbuj sam(a)
1. ustal dziedzinę (w tych przykładach akurat D=R)
2. trzymaj się wskazówek
a. najpierw pozbywasz się nawiasów i przenosisz wszystko na jedną stronę
b. pomnóż obustronnie razy najmniejszą wspólną wielokrotność (6) i na jedną stronę
c. również opuść nawiasy i przenieś wszystko na jedną stronę
d. pomnóż obustronnie przez 3 i na jedną stronę
e. pomnóż obustronnie przez 10
f. wymnóż 2 razy nawias i wszystko na jedną stronę
każda nierówność konczy sięwykresem
1 lis 15:37