pomocy
olo: czesc
mam pytanie jak mam zacząć liczyc zadanie
co* co liczbe uczniów * liczbe rodzin czy odwrotnie niemogę pojąć
1 lis 15:04
aniabb: mnożenie jest przemienne
1 lis 15:04
olo: to znaczy
jak mam obliczać
: . W pewnym liceum, wśród uczniów 30 osobowej klasy (każdy uczeń pochodzi z innej rodziny),
zebrano dane na temat posiadanego rodzeństwa. Wyniki badań przedstawiono na diagramie. Oblicz
średnią liczbę dzieci w jednej badanej rodzinie, odchylenie standardowe i medianę
9 uczniów ma rodzenstwa 0
16 uczniów ma rodzenstwa 1
4 uczniów ma rodzenstwa 2
1 uczniów ma rodzenstwa 3
1 lis 15:06
1 lis 15:07
aniabb: nie będę pisać w 3 postach..zdecyduj się na 1
1 lis 15:07
olo: ok prosze o 1
1 lis 15:25
1 lis 15:26
olo: aniabb: a) średnia arytmetyczna
−4*7+2*2+4*3+7*6+20*2 70
=
=3,5
7+2+3+6+2 20
mediana 4
(−4−3,5)2*7+(2−3,5)2*2+(4−3,5)2*3+(7−3,5)2+(20−3,5)2*2
wariancja=
19 A CZ TU MA BYĆ JESZCZE (7−3,5)2*6
=
=53,5263
19
odch. std.=√warinacja=√53,526=7,31
1 lis 15:46
olo: CHODZI MI O TO WCZESNIEJ BYŁO ROZWIAZANE
1 lis 15:47
aniabb: no to masz rozwiązane
1 lis 15:50
olo: NIE O TO MI CHYBA CHODZ TYLKO O TO CZY NIE ZOSTALO POMINIETE *6 TO TAK ZEBYM DOBRZE
ROZWIAZALA NASTEPNE ZADANIE
1 lis 15:53
Trivial: Co to za chaos... Po co ten CAPSLOCK?
1 lis 16:00
aniabb: tak tam ma być *6
1 lis 16:12
Mila: A) średnia
| | 9*1+16*2+4*3+1*4 | |
xs= |
| =1,9 |
| | 30 | |
b) me=2 dwoje dzieci
c)wariancja:
| | 9*(1,9−1)2+16*(1,9−2)2+4*(1,9−3)2+(1,9−4)2 | | 16,7 | |
δ2= |
| = |
| ≈0,5566 |
| | 30 | | 30 | |
d) odchylenie stand.
δ≈
√0,5566≈0,7461
Olo, jednak dobrze byłoby abyś sam policzył wg wskazówek. Teraz sprawdź rachunki.
1 lis 16:33
aniabb: me=1
1 lis 16:42
aniabb: Mila..dane o 1 mniej
1 lis 16:43
aniabb: poza tym ma to już w innym temacie
1 lis 16:44
Mila: Ania, jeśli ktoś nie ma rodzeństwa to znaczy , że jest jedynakiem. ⇔W rodzinie jest jedno
dziecko i mamy zbadać ilość dzieci w rodzinie.
1 lis 17:00
aniabb: 
fakt
1 lis 17:36
aniabb: ale jak to już jego 3 zadanie na to samo w kilkunastu tematach to przestaje się czytać
1 lis 17:39