prawdopodobieństwo, pary rękawiczek
Łukasz: Z szuflady, w której jest 8 par rękawiczek, wybieramy losowo cztery rękawiczki. Oblicz p−stwo
tego, że wśród wylosowanych rękawiczek będzie dokładnie jedna para.
Próbowałem w ten sposób:
=
Ω=16*14*15*13
A: wśród wylosowanych rękawiczek jest dokładnie jedna para
=
A=16 * 1 * 8 (bo jest 8 par) * 14 * 12
| | 16*14*12*8 | |
P(A)= |
| |
| | 16*14*15*13 | |
| | 24 | |
Ale wynik wychodzi zły. Powinno być |
| . Mógłby ktoś potłumaczyć? |
| | 65 | |
1 lis 14:55
1 lis 15:09
Mati_gg9225535: czy wychodzi 1820 ?
1 lis 15:20
1 lis 15:20
Artur ..... :
skoro wybierasz dowolną rękawiczkę (16) a następnie druga do pary(1) ... to juz nie mnozysz
tego przez 8(ilość par) bo to zostalo 'ujęte' przy wyborze DOWOLNEJ rękawiczki
jezeli juz bierzesz pod uwagę kolejnośc to
Ω = 16*15*14*13
| | | |
A = 16 * 1 * 14 *12 * ( | ) = 16*1*14*12 *(3*2) |
| | |
końcówka to 'przestawienie' tejże pary rękawiczek wśród wylosowanych sztukach
1 lis 15:21
1 lis 15:28
Mati_gg9225535: a dobra, zle przeczytalem treść
1 lis 15:29
Mila: | | | |
Ω= | =13*14*10 na tyle sposobów wybieramy 4 rękawiczki z 16 |
| | |
| |
*22 z pozostałych 7 par wybieramy 2 pary i z każdej pary zabieramy jedną rękawiczkę( na |
| |
2 sposoby ), zostają 2 rękawiczki nie od pary.
1 lis 15:34
Artur ..... :
wyniki Mili i moje sa identyczne −−− to tak tylko daję autorowi znac, zeby nie było
jedyna róznica jest taka, że ja brałem pod uwagę kolejność losowań, a Mila nie
1 lis 15:38
Mila: Artur nie widziałam Twojego rozwiązania, ja piszę powoli.
Zastanawiałam się, które rozwiązanie dać, mam też inny sposób, ale bardziej opisowy.
1 lis 16:08
xylandr: W szufladzie jest 8 różnych par rękawiczek. Oblicz, na ile sposobów można wyciągnąć 5
rękawiczek tak, aby wśród nich nie było ani jednej pary.
10 kwi 16:57