rozwiąż równania
jowita: rozwiąż równania.
1) 2x/x+3=5
2) 2x/x+2=4
3) (2−x)*5=−1*(5x−10)
4) x(x−6)+3x2 =2 (2x2−3x+1)
1 lis 13:00
1 lis 13:04
bezendu1990: 4) x2−6x+3x2=4x2−6x+2
i teraz x do x a reszta na drugą stronę
1 lis 13:18
jowita: 3) (2−x)*5= −1*(5x−10)
4) x(x−6)+3x
2=2(2x
2−3x+1)
5) 4x+2(x−1)=10
| | 2(x−3) | | 3(x+1) | |
11) |
| − |
| =2 |
| | 5 | | 10 | |
1 lis 13:21
PuRXUTM: o znacznie lepiej

za przepisanie
1 lis 13:22
PuRXUTM: | | 2x | |
1) |
| =5 zał: x≠−3 D=R\{−3} |
| | x+3 | |
2x=5(x+3)
2x=5x+15
−3x=15
x=−5 x∊D
1 lis 13:23
jowita: nie ogarnialam jak to zrobic,dzieki za wskazowke
1 lis 13:24
PuRXUTM: 2) podobnie
1 lis 13:25
PuRXUTM: resztę już ogarniasz ? Jak któregoś nie ogarniasz to pisz
1 lis 13:29
jowita: 4,6,10,11 mi cos nie wychodzi;<
1 lis 13:32
Piotr:
zrobie 6
1 lis 13:33
Piotr:
4−x−2=0
−x+2=0
2=x
x=2
1 lis 13:34
Piotr:
10. D=R pomnoz cale rownanie przez 6
1 lis 13:36
bezendu1990: 4 Ci napisałem zobacz wyżej
1 lis 13:36
Piotr:
11. D=R pomnoz przez 10
1 lis 13:36
jowita: dzieki wielkie

niestety ja i matma to dwie inne sprawy ...
1 lis 13:39