1 lis 12:52
Jack:
Chcą wyznaczyć klasy abstrakcji elementu {4} i wiedząc że ArB, gdy N(A)=N(B), musisz wypisać
wszystkie jednoelementowe podzbiory X.
[ {4} ]R={{1},{2},{3},{4}}
Podobnie dla {1,2}.
Zwrotność relacji jest trywialna (bo każdy zbiór ma tyle samo elementów co on sam), symetria
zachodzi ze względu na relację "=", podobnie przechodniość (jeśli a=b oraz b=c, to a=c.
Własności równości). W zasadzie jakikolwiek problem może tu sprawić wyznaczanie klas
abstrakcji...
1 lis 14:41
mariusz: a dlaczego tylko jednoelementowe zbiory? bo nie rozumiem jeszcze tych klas abstrakcji
1 lis 16:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
jako że N(A) to jest LICZBA elementów ... to jest to jednoelementowy zbiór
1 lis 16:39
mariusz: dobra już czaję, dzięki za odpowiedź
a jak wyznaczyć kresy zbioru A ⊆ X, gdzie X jest zbiorem uporządkowanym przez relację
podzielności
a)A={18,21,36}, X={3x: x∊ℕ}
b)A={3,6,12} , X={3k: k∊ℕ}
1 lis 16:50