obliczyć pochodną
tmp: ln(1/x3 + ln(2/x4 + ln(3/x5)))
1 lis 11:58
Artur ..... :
masz tutaj postać:
f(g(x) + h
(n(x) + m(o(x))
))
(f(g(x) + h(n(x) + m(o(x)))))' =
f'(g(x) + h(n(x) + m(o(x))))* (g(x) + h(n(x) + m(o(x))))' =
= f'(g(x) + h(n(x) + m(o(x))))* (g'(x) + h'(n(x+m(o(x)))*(n(x) + m(o(x)))') =
= f'(g(x) + h(n(x) + m(o(x))))* (g'(x) + h'(n(x+m(o(x)))*(n'(x) + m'(o(x))*o'(x))
wszystko jasne
1 lis 12:07
tmp: nie do końca
1 lis 12:11
Artur ..... :
potrafisz pochodne obliczać
1 lis 12:11
Artur ..... :
to lecimy pokolei
ile wynosi pochodna z:
1 lis 12:12
tmp: −1/x4
1 lis 12:13
1 lis 12:14
Artur ..... :
pochodna z:
ln (1/x3)
1 lis 12:14
tmp: −x4/3 ?
1 lis 12:18
Artur ..... :
nie
| | 1 | | 1 | |
(ln(2x))' = |
| * (2x)' = |
| * 2 |
| | 2x | | 2x | |
innymi słowy:
f( g(x))' = f'( g(x)) * g'(x)
słownie:
pochodna funkcji złożonej wynosi: pochodna z funkcji zewnętrznej * pochodna wnętrza
więc jak będzie wyglądała pochodna z ln(1/x
3) (bez skracania / wymnażania)
1 lis 12:21
tmp: x3 * −3/x4
1 lis 12:25
Artur ..... :
tak
a teraz pochodna z:
ln (1/x3 + x)
1 lis 12:31
tmp: 1/x3+1
1 lis 12:35
Artur ..... : nieee
pisz 'pokolei' tak jak wczesniej
1 lis 12:36
tmp: ln(−3/x4 + 1)
1 lis 12:43
Artur z miasta Neptuna:
Zgadujesz zakiast policzyc
Ile wynosi pochodna z (x+1)2
A ile wunosi pochodna z (x + x2) 2
1 lis 12:51
tmp: pierwsze (x2 + 2x + 1) = (x2)' + (2x)' + 1' = 2x + 2
1 lis 13:01
t: Drugie 2x+4x3
1 lis 13:12
Artur ..... :
jeszcze raz −−−− źle podchodzisz do tego
zauważ:
(x+x2)2 = 2*(x+x2) * (1+2x)
i w takiej formie chciałem abyś zostawił/−a.
spróbuj przeanalizować dlaczego tak wygląda pochodna funkcji złozonej.
1 lis 14:47