wartość bezwzględna
Jolanta: Wiadomoo że|2x+8|=−2x−8 podaj przedział do którego nalezą wszyskie liczby x
|x|=−x
x<0
2x+8<0
x<−4
odpowiedz jest inna ,gdzie robię błąd odp x ≤−4
|x|= x dla x ≥ 0
−x dla x<0
1 lis 11:54
Mati_gg9225535:
1o 2x + 8 ≥ 0 ⋀ 2x + 8 = −2x − 8
2x ≥ −8 4x = −16
x ≥ −4 x = −4
x∊{−4}
2o 2x + 8 < 0 ⋀ −2x − 8 = −2x − 8
2x < −8 0 = 0
x < −4 x ∊ R
x∊(−∞,−4)
1o ∪ 2o x ∊ (−∞, −4>
1 lis 12:07
Jolanta: Dziekuje

najpierw tak robiłam a pózniej coś mnie zamotało
1 lis 12:15
Artur ..... :
Jolanto ... tylko się przyjmuje że dla x=0
|x| = x ... a nie |x| = −x
zauważ, że dla x=0
|0| = 0 =
−0
1 lis 12:16
Mati_gg9225535:
1 lis 12:17
Mati_gg9225535: tak przecież przyjęła |x|=x dla x≥0 i |x|=−x dla x<0
1 lis 12:19
Artur ..... :
Mati ... dla x=0
−x = x
1 lis 12:34
Jolanta: Artur jezeli mam |2x+8|=3 to rozpatruję 2x+8=3 lub 2x+8=−3 i rozwiazuje
W tym przykładzie zaczęłam tak jak Mati a pózniej zwatpiłam
skoro |x|=−x co z tym 0 jak mam to poprawnie zapisać .Mamy x≥0 a nie x ≤0
Wychodzi mi ,że musi być rozpatrywane tak jak Mati napisał,tak ?
1 lis 12:42
Jolanta:
1 lis 12:50
pigor: hmm ...

, wszystkie te
3 zapisy są
równoważne,
mianowicie :
|x|=x gdy x >0 ∧ |x|=−x gdy x=0 ∧ |x|= −x gdy x<0
⇔
⇔ |x|=x gdy x ≥0 ∧ |x|= −x gdy x<0
⇔
⇔ |x|=x gdy x>0 ∧ |x|= −x gdy x≤ 0 ... tyle. ...
1 lis 13:11
pigor: ..., dlatego tu
|2x+8|= −2x−8 = −(2x+8) ⇔ 2x+8 ≤ 0 ⇔
x ≤ −4 ⇔
x∊(−∞;−4> . ...
1 lis 13:17
pigor: ... kurcze, przepraszam, bo w moim poście powyżej z godziny 13
11
zamiast koniunkcji ∧ powinna być wszędzie alternatywa ∨, przepraszam ...
1 lis 13:48
Mati_gg9225535: matura by Ci nie wybaczyła, ale my owszem
1 lis 13:51