prosze o pomoc
natalia: Istnieje taka liczba x, że:
A. sinx=0,4 i cosx=0,6
B. sinx=0,6 i cosx=−0,8
C. sinx=1 i cosx=1
D. sinx=0,8 i tgx=0,8
1 lis 11:26
ICSP: A,B,C sprawdź z jedynki trygonometrycznej
D. najpierw policz cosx a później sprawdź ze wzoru na tgx
1 lis 11:28
Artur ..... :
zauważ, że:
sin
2x + cos
2x = 1
jaki zestaw 'pasuje' tutaj

powinnaś od razu wiedzieć, że C jest nierealne (sin i cos mająte wartośc 1)
tak samo jak D (bo z tego wynika że cos = 1 gdy sin =0.8)
a więc zostają dwie możliwości ... z czego jedna odpada bo (co widać na pierwszy rzut oka) nie
spełnia 'jedynki trygonometrycznej'
1 lis 11:29
Mati_gg9225535: są jakieś założenia na x ? np że należy do przedziału x∊(0o,90o)? lub 0o < x < 90o
1 lis 11:30
Mati_gg9225535: jesli x reprezentuje kąt ostry to żadna liczba nie spełnia warunkow zadania
1 lis 11:32
natalia: czyli odp B?
1 lis 11:32
natalia: nie ma dod. założen
1 lis 11:34
ICSP: [C{Mati]] założenia do tego zadania są zbędne.
ODp B jest prawidłowa
1 lis 11:34
Mati_gg9225535: faktycznie

nie podniosłem minusa do kwadratu

czyli jedynka trygonometryczna działa dla dowolnych kątów ?
1 lis 11:38
ICSP: wszystkie tożsamości działają dla dowolnych kątów
1 lis 11:40
Mati_gg9225535: okej myslalem ze jedynka tylko dla katow ostrych

wiec dzieki za wyjasnienie
1 lis 11:43