Iloczyn wektorowy
mm: Witam!
Mam problem z iloczynem wektorowym. Niewiem jak pomnożyć 3 wyrazy.
Jedyną znaną mi metodą jest liczenie wektorów z wyznacznika 3x3 rozwinięciem laplasa.
Natomiast na wikipedi jedną rzecz mają policzoną tak:
Pierwsza składowa AxBxC, dla A = a1,a2,a3 , B = b1,b2,b3, C = c1,c2,c3 jest dana jako:
a2(b1 c2 − b2 c1) − a3(b3 c1 − b1 c3) = b1(a2 c2 + a3 c3) − c1(a2 b2 +
a3 b3),
Skąd oni to biorą? Bo mi takie coś wyznacznikiem za żadne skarby świata nie chce wyjść.
1 lis 08:55
Artur ..... :
a czemu po prostu nie policzysz 'na piechotę' :
AxBxC = Ax(BxC) ... i liczysz najpierw BxC ... a później Ax(to co wyjdzie)

albo nie skorzystasz z:
Ax(BxC) = B(A◯C) − C(A◯B)
1 lis 11:37
mm: Artur. Ja właśnie od kilku dni pracuję nad udowdonieniem tego wzoru drugiego co mi wypisałeś.
I o to sie rozchodzi, ze nie moge do tego dojsc.
Wgl. dal mnie nie logiczne jest, ze iloczyn wektorowy moze równać się skalarnemu. No bo jak?
Przecież wektorowy daje wektor a skalar liczbę.
A jak sobie podstawie np. za a = i,2j,3k za b 4i,5j,6k a za c 7i,8j,9k i policze najpierw
wektorowo axb potem ten wektor co mi wyszło x c to dostane wektor. Który w zaden sposób nie
chce się równać temu iloczynowi skalarnemu. I nie bedzie sie równał no bo jest wektorem a nie
liczbą.
Dostałem za zadanie domowe to udowodnic i wgl. nie mogę ruszyć do przodu z tym.
Zaznaczam tez, ze jedyna metoda jaka znam na liczenie wektorowo jest wyznacznik 3x3 la plasem.
1 lis 12:00
mm: tak samo napisałeś Ax(BxC) i też taki zapis wszędzie znajduje. A czemu nie może być (AxB)xC?
ale to tak tylko w ramach własnej ciekawości chce wiedzieć

Wiem, ze iloczyn wektorowy nie
jest przemienny no ale jak mam AxBxC to czemu tak a nie tak
1 lis 12:01
mm: pomoze mi ktoś?
1 lis 12:24
Krzysiek: policz najpierw BxC i pokaż co Tobie wychodzi
1 lis 12:29
Artur ..... :
BxC = (b2c3 − c3b2 ; b3c1 − b1c3 ; b1c2 − b2c1)
Ax(BxC) = (a2*(b1c2 − b2c1) − a3*(b3c1 − b1c3) ;
; a3*(b2c3 − c3b2) − a1*(b1c2 − b2c1) ;
; a1*(b3c1 − b1c3) − a2*(b2c3 − c3b2) )
masz rozpisaną lewą stronę
robiłem z pamięci metodą wyznacznikową, więc polecam sprawdzić czy się gdzieś nie 'rypnąłem'
przypadkiem
1 lis 12:29
mm: ok. najpierw policzyłem BxC i wyszło mi:
i( b2c3 − b3c2) −j(b1c3 −b3c1) + k(b1c2 − b2c1) czy ok?
1 lis 12:35
Artur z miasta Neptuna:
Tak .... dobrze ci wyszli ... o mnie byla literowka w pierwsze wspolrzednej
1 lis 12:40
mm: i teraz mam to sobie wpisac w tabelke i policzyc metodą wyznacznikową tak?
1 lis 12:44
mm: dobra pomnożyłem to wektorowo x A wyszło mi :
(a2(b1c2 −b2c1) −a3(b3c1 −b1c3)) ;
(a3(b2c3 − b3c2) − a1(b1c2−b2c1));
(a1(b3c1 −b1c3) − a2(b2c3 −b3c2))
1 lis 12:52
mm: tak mi wyszły te wektory.

i co z tym zrobić?
1 lis 12:53
mm: hmm?
1 lis 13:05
mm: pomozecie?
1 lis 13:15
Artur ..... :
masz lewą stronę
teraz rozpisz prawa stronę
będzie równość ... to znaczy że jest dobrze
1 lis 14:50