| d+c | ||
e = | ||
| 2 |
| 1 | ||
h1=h2 = | H | |
| 2 |
| Pgorny trapez | 5 | ||
= | |||
| Pdolny trapez | 11 |
| d + e | c+e | |||
5* | *h1 = 11* | *h2 | ||
| 2 | 2 |
| c+d | c+d | |||
5d + 5 | = 11c + 11 | |||
| 2 | 2 |
| a + b | ||
a + b = 3 + 5 ⇒ a + b = 8 ⇒ c = | = 4 i b = 8 − a | |
| 2 |
| 11 | a + 4 | 11 | ||||||||||
= | ⇒ | = | ⇒ a = 7 | ||||||||||
| 5 | 8 − a + 4 | 5 |
| 5 | ||
(6−x)2 + (2h)2 = 25 ⇒ 36−12x+x2+4h2 = 25 ⇒ 36 − 12x + 9 = 25 ⇒ x = | ||
| 3 |
| 25 | 14 | |||
(*) 4h2 + | = 9 ⇒ h2 = | i h > 0 ⇒ h = ... | ||
| 9 | 9 |
| a + b | ||
Pole trapezu P = | * h = 4 * h = ... | |
| 2 |
Długość h można też wyliczyć ze wzoru Herona dla Δ AED
| a+b+c | ||
P= √p(p−a)(p−b)(p−c) , p= | ||
| 2 |
| 2√14 | ||
h = | ||
| 3 |
| a+b | ||
P(trapezu)= | *h= 4h= ......... | |
| 2 |