df
fdff: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrcyh ma 30 stopni .Przeciwprostokątna ma 6 cm oblicz
pole tego trójkąta
13 maj 20:58
i-u: Myślę, że wystarczyłoby gdybyś trochę pomyślał.
W każdym razie wykorzystujesz w tym zadaniu twierdzenie sinusów.
kąty w tym trójkącie mają miary: 30, 60 i 90
6cm− przeciwprost.
3=a
pod pitagorasa:
36=9+b
2
b=3
√3
pod wzór na pole:
1/2*b*a=P
albo prościej: bez obliczania b:
P=1/2*sin60
o*a*6
13 maj 21:09
fdff: jestem w 2 gimnazjum i nie przerabialiśmy sinusów mógłbyś podać jakiś prostszy sposób
13 maj 21:12
i-u: ok
Już mam
tylko muszę narysować
13 maj 21:18
i-u:

dorysowujesz sobie drugi trójkąt prostokątny wzdłuż przyprostokątnej przy kącie 30
o
powstaje nam trójkąt o wszystkich kątach równych 60
o=> jest to Δ równoboczny
2b=6
b=3
obliczasz z wzoru na pole trójkąta równobocznego i dzielisz przez 2
13 maj 21:24