Wykaż, że zachodzą poniższe równości.
CryGirl :(: Witam! Proszę o pomoc w pewnym przykładzie.
Jak wykazać, że: ∩
a) (A ∪ B) \ A = B \ (A ∩ B) − nic nie wychodzi

b) A ∪ (B \ C) = [(A ∪ B) \ C] ∪ (A ∩ C) − tutaj zatrzymuje się w pewnym momencie i nie wiem
jak dalej

c) A x (B \ C) = (A x B) \ (A x C) − tutaj coś z iloczynu kartezjańskiego, którego nie potrafię
zrobić

Jak ktoś potrafi to zrobić to bardzo proszę o pomoc

Po prostu nie jestem w stanie tego
udowodnić
31 paź 23:20
aniabb:
31 paź 23:25
CryGirl :(: A jak to udowodnić pisemnie?
31 paź 23:28
aniabb: diagramy Venna też są metodą
31 paź 23:30
CryGirl :(: I na I roku studiów to przejdzie ?!
31 paź 23:33
aniabb:
x∊A∪B/A ⇔ x∊A ⋁ x∊B ⋀ x∉A ⇔ x∊B ⋀ x∉A ⇔ x∊B ⋀ x∉ A∩B ⇔ x∊B/ A∩B
31 paź 23:34
aniabb: a było w treści zadania jaką metodą?
31 paź 23:34
CryGirl :(: Tak wykorzystując prawa rachunku zbiorów oraz definicję iloczynu kartezjańskiego rozwiąż:...
31 paź 23:36
aniabb: no to tak jak 23:34
31 paź 23:39
kambik: b)
P=[(A ∪ B) \ C] ∪ (A ∩ C) = [(A ∪ B)∩ C`] ∪ (A ∩ C)=(A∩ C`) ∪ (B∩C`) ∪ (A ∩ C)=
a (A∩ C`) ∪(A ∩ C)=A więc
=A ∪ (B∩C`)=A ∪ (B\C)=L
31 paź 23:51
CryGirl :(: A ten iloczyn kartezjański? Jak to zrobić?
1 lis 00:03