narysuj wykres funkcji
adaś:
narysuj wykres funkcji
f(x) = | | x−2 | −2 | −2
jak to w ogóle zacząć ?
mam zacząć rozwiązywąć wszystkie możliwe warianty z wartość bezwzględną tutaj ?
czyli
|x−2|−2−2= x−6 dla x≥0
−(x−2)−2−2= −x−2 dla x<0
i tak dalej?
31 paź 22:11
aniabb:
narysować y=x−2 to co poniżej osi X przenieść na górę
wszystko przesunąć o 2 w dół
to co poniżej osi X przenieść na górę
wszystko przesunąć o 2 w dół
31 paź 22:13
krystek: 1)y=Ix−2I
2)y=Ix−2I−2
3)y=IIx−2I−2I
4) ta podana
31 paź 22:14
adaś: czyli nie da się inaczej tzn tak jak ja to przedstawiłem ?
31 paź 22:14
aniabb:
31 paź 22:15
krystek: Żle przedstawiałeś !
31 paź 22:16
aniabb: wzory u krystka
1 niebieska
2 zielona
3.żółta
4różowa
31 paź 22:17
pigor: .... , kolejność rysowania : [a,b] to wektor przesunięcia , musisz wiedzieć jak wygląda
wykres wartości bezwzględnej y=|x| i co robi z wykresem wartość bezwzględna | | , wtedy :
y=|x| −−[0,2]→ y=|x−2| −−[0,−2]→ y=|x−2|−2 → y=||x−2|−2| −−[0,−2]→ ||x−2|−2|−2= f(x) .
31 paź 22:24
adaś:
Dana jest funkcja f(x) = | | x−2 | −2 | −2
,określ w zależności od wartości parametru k liczbę rozwiązań równania f(x)=k
teraz ma patrzeć lecąc od dołu gdzie się przecina i w ilu punktach ? Pomocy
3 lis 10:35
Krzysiek : Tak patrzc od dolu po osi OY i masz −patrz rozowy wykres co CI Ania narysowala .
Teraz bierzesz przedzialami
1.(−∞−2) brak rozwiazan czyli k=0
2. dla −2 beda 2 rozwiazania czyli k=2
3. (−2,0 ) beda 4 rozwiazania czyli k=4
4. dla 0 beda 3 rozwiazania czyli k=3
5.(0,∞) beda 2 rozwiazania czyli k=2
3 lis 16:09