Analityczna
PuRXUTM: Prosta x−y−1=0 jest osią symetrii pewnego czworokąta wpisanego w okrąg. Punkty (1,0), (5,−2) są
jego wierzchołkami. Znajdź pozostałe wierzchołki. Proszę o jakieś wskazówki
31 paź 21:40
PuRXUTM: czy ta symetralna przechodzi przez środek okręgu opisanego na czworokącie, bo tak mi się wydaje
ale nie jestem pewny ?
31 paź 21:44
aniabb:
31 paź 21:48
aniabb: (−1;4) i (3;2)
31 paź 21:49
aniabb: na tym czworokącie nie da się opisać okręgu
31 paź 21:50
PuRXUTM: ale mogę sobie to tak odczytać ? Zresztą ten czworokąt nie wygląda jak by był wpisany w okrąg
31 paź 21:50
PuRXUTM: to co błąd w zadaniu ?
31 paź 21:51
PuRXUTM: a może to ma być np. deltoid ? wtedy by się dało opisać okrąg
31 paź 21:52
31 paź 21:54
aniabb: dawno temu na łamach matematyki nauczyciele się kłócili o metodę graficzną..ale nie pamiętam
jak się do tego odnosi CKE ... poszukaj ...
tu możesz tak..
1.prosta prostopadła do danej przechodząca przez B
2. punkt przecięcia się tych prostych..środek symetrii ooo..nie musi mieć środka...ale wtedy
nieskończenie wiele rozwiązań
3 wektor BS=wektor SD
4 wektor AS=wektor SC
31 paź 21:55
ewa: Na pewno czworokąta wpisanego w okrąg? A nie opisanego na okręgu? Bo na tym czworokącie chyba
się nie da opisać okręgu?
31 paź 21:56
aniabb:
31 paź 21:58
PuRXUTM: Dlaczego nie ma wpisu Ety ? Bo nie ogarniam ? Jak można usuwać posty ?
31 paź 21:59
31 paź 21:59
31 paź 22:00
aniabb: aaaa nie zauważyłam o tym okręgu to chwila...
31 paź 22:00
aniabb: aa to jak masz to się już nie męczę ...
31 paź 22:01
Eta:
31 paź 22:02
aniabb: muszę kupić większy monitorek .. bo mi treść zadania coraz częściej znika z ekranu
31 paź 22:03
PuRXUTM: Eta jak to robisz

Chyba że mam po prostu deja vu
31 paź 22:04
Eta:
31 paź 22:21
PuRXUTM: ehhh Ty ! Będziesz coś kiedyś chciała ! Zapamiętam to sobie
31 paź 22:22
PuRXUTM: hm.... poczekam !
31 paź 22:30
Eta:
31 paź 22:36