parametry. czy mógłby mi ktoś pomoc
gal: Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f oraz g są prostopadłe:
f(x) = 1|m−3|x + 5 oraz g(x) = (m −3)x − 1
f(x) = |m−2|x − 3 oraz g(x) = (m+2)x + 5
31 paź 20:39
Saizou : a1*a2=−1 warunek prostopadłości prostych
31 paź 20:41
gal: tak to wiem tylko nie potrafię ich policzyć
dziś już zrobiłem kilka przykładów ale nie wiem jak sei do tych zabrać
31 paź 20:42
gal: policzyłem je ale niestety z błędem
31 paź 20:42
Saizou : lm−3l*(m−3)=−1
31 paź 20:43
gal: zaraz napisze jak to zrobiłem
poczekasz chwile
31 paź 20:46
Piotr:
m=2
31 paź 20:47
gal: m=−√5
31 paź 20:48
gal: fx jest prostopadłe do gx ⇔ a1=−1/a, zatem
|m−2|=−1/m+2, zatem
m−2=−1/m+2 lub m−2=1/m+2
m−2+1/m+2=0 m−2−1/m+2=0
(m−2)(m+2)+1/m+2
m2−3=0
m=√3 lub m=−√3 i rozbijam drugie i wychodzi m=√5 lub m=−√5
ale jedynym rozwiażaniem jest −√5
31 paź 20:50
Saizou : m≥3
(m−3)(m−3)=−1
m
2−6m+9=−1
m
2−6m+10=0
Δ=36−40<0 brak miejsc zerowych
m<3
(−m+3)(m−3)=−1
−m
2+6m−9=−1
−m
2+6m−8=0
Δ=36−32=4
√Δ=2
| | −6−2 | |
m1= |
| =4 nie spełnia założeń
|
| | −2 | |
zatem
m=2
31 paź 20:50
gal: nie rozumiem jak wyznaczyłeś dziedzine i odpoweidz jest
m=−√5
31 paź 20:53
gal: przepraszam dopoweidz tom∊(−∞,3)
31 paź 20:55
Piotr:
podstaw cos z tego przedzialu i sprawdz.
31 paź 20:57
Saizou : tamto było do pierwszego
a teraz drugie
|m−2|*(m+2)=−1
m≥2
(m−2)(m+2)=−1
m2−4=−1
m2=3
m=√3 lub m=−√3
obydwie to sprzeczności
m<0
(−m+2)(m+2)=−1
−m2+4=−1
−m2=−5
m2=5
m=√5 lub m=−√5
sprzeczność
zatem m=−√5
31 paź 20:58
gal: wiem dlaczego inne bo przepisałem z błędem
f(x) = 1P/|m−3|x + 5 oraz g(x) = (m −3)x − 1
31 paź 21:01
gal: dzięki bardzo
31 paź 21:01
gal: a skąd się wzięło
m<0
31 paź 21:06
Saizou : znaczy się
m<2
31 paź 21:11
gal: ratujesz mi tyłek teraz pójdzie reszta tych zadań bo nie wiedziałem co tak zrobić
pozdrawiam
31 paź 21:14