ruch postępowy
Akryl: ciało A porusza się prostoliniowo z prędkością początkową Vo=10m/s i ze stałym przyspieszeniem
a=3m/s2. Jednocześnie zaczyna się poruszać ciało B z prędkością początkową Vo=20m/s i
opóźnieniem a=1m/s2 po jakim czasie od rozpoczęcia ruchu obydwa ciała osiągną jednakową
prędkość? Jaka to będzie prędkość? Jaką drogę przebędą oba ciała w tym czasie?
odpowiedzi: 2,5s, 17,5m/s, SA=34,4m, SB=46,9m
31 paź 18:41
+-: v
A=v
0A+a
At
v
B=v
0B−a
Bt
v
A=v
B →t=2,5
| | at2 | |
S=vo*t −+ |
| = →SA=34,375 SB=46,875 |
| | 2 | |
31 paź 19:47
Akryl: dzięki wielkie, a wiesz może jak z tą prędkością?
31 paź 19:58
+-: Co tu trzeba wiedzieć, masz czas i wzory na prędkość nie umiesz podstawić
31 paź 22:59