teoria pola
białefiołki: wykaż, że
div(f*F) = gradf o F + f*divF
gdzie: F − pole wektorowe, o − iloczyn skalarny
31 paź 17:53
AC:
nablao(φF) =(nabla(φ))oF + φ*nablaoF
nabla(φ) − to jest grad φ wielkość wektorowa
nablaoF − to jest div F wielkość skalarna iloczyn skalarny dwóch wektorów
31 paź 18:56
białefiołki: dziękuję. ale ja nadal nie widzę, że to jest sobie równe...
31 paź 20:36
AC:
| | δ(φFx) | | δ(φFy) | | δ(φFz) | |
div(φF)= |
| + |
| + |
| =... |
| | δx | | δy | | δz | |
z pochodnej iloczynu mamy:
| | δφ | | δφ | | δφ | | δFx | | δFy | | δFz | |
.....= |
| Fx+ |
| Fy+ |
| Fz + φ |
| +φ |
| +φ |
| =.. |
| | δx | | δy | | δz | | δx | | δy | | δz | |
pierwszy 3 elementy to iloczyn skalarny grad φ i
F a pozostałe to jest φ * div
F
31 paź 20:57
białefiołki: no dobrze, to ja to teraz zapiszę po mojemu i bardzo proszę o wyjaśnienie mi, co rozumiem źle

po lewej stronie mam:
| | δ | | δ | | δ | | δ(f*P | |
div(f*F) = nabla*(f*F) = [ |
| , |
| , |
| ] o [f*P, f*Q, f*R] = |
| + |
| | δx | | δy | | δz | | δx | |
| | δ(f*Q | | δ(f*R | |
|
| + |
| = fx*P + f*Px + fy*Q + f*Qy + fz*R + f*Rz |
| | δy | | δz | |
a po prawej wychodzi:
| | δf | | δf | | δf | | δf | |
(nabla*f) o F + f*nabla o F = [ |
| , |
| , |
| ] o [P, Q, R] + [ |
| , |
| | δx | | δy | | δz | | δx | |
| | δf | | δf | |
|
| , |
| ] o [P, Q, R] |
| | δy | | δz | |
zgadza się?
31 paź 21:26
AC: Prawa strona jest zła,
to ma być tak:
| | δf | | δf | | δf | |
(nabla*f)oF +f*nabla o F = [ |
| , |
| , |
| ] o [P,Q,R] + |
| | δx | | δy | | δz | |
| | δP | | δQ | | δR | |
+ f * [ |
| , |
| , |
| ] |
| | δx | | δy | | δz | |
31 paź 21:45
białefiołki: rozumiem! teraz już wszystko jasne.
dziękuję bardzo

mam jeszcze trzy takie przykłady, więc z nimi teraz powalczę...
31 paź 21:49
AC:
Źle mi się skopiowało.
Prawa jeszcze raz
| | δf | | δf | | δf | | δP | | δQ | | δR | |
[ |
| , |
| , |
| ]o [P,Q,R] + f*( |
| + |
| + |
| ) |
| | δx | | δy | | δz | | δx | | δy | | δz | |
31 paź 21:50
białefiołki: dzięki
31 paź 21:55