wielomiany
monika:
1.Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2.Wielomian ten jest podzielny
przez trójmian q(x)=x
2 + 2x −3. Napisz wzór tego wielomianu, jeżeli wiadomo, że do jego
wykresu należy punkt P=(−1,24)
2.Reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x − 1 wynosi 3, przez x + 2 wynosi 6,
a przez x − 3 wynosi 21.Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian
q(x)= x
3 − 2x
2 − 5x + 6.
3.Dla jakich wartości parametru p liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania
x
3 − (p + 1)x
2 + 3x + 2p + 1 = 0
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
31 paź 17:35
Tad:
1.
Skoro tak to
W(x)=a(x+3)(x−1)(x−2)(x+2)
W(−1)=24=a(−1+3)(−1−1)(−1−2)(−1+2)=12a
a=2
W(x)=2(x+3)(x−1)(x−2)(x+2)
31 paź 17:48
Tad:
3.
27−9(p+1)+9+2p+1=0
37−9p−9+2p=0
28=7p
p=4
a czy jest dwukrotnym
(x3−5x2+3x+9):(x2−6x+9)=x+1 ... bez reszty ... więc jest
31 paź 18:01
Beti: 3. Skoro 3 jest pierw. równania, to wielomian występujący po lewej str. równania spełnia
warunek: w(3)=0
więc:
w(3) = 33 − (p+1)*32 + 3*3 + 2p + 1 = 27 − 9(p+1) + 9 + 2p + 1 = 37 − 9p − 9 + 2p =
28 − 7p
i teraz: 28 − 7p = 0
−7p = −28 /:(−7)
p = 4
31 paź 18:03
Tad:
Zadanie 3 można rozwiązać też wprost dzieląc
(x3−(p+1)x2+3x+2p+1):(x2−6x+9)
31 paź 18:06
Beti: Tad, dzielenie wielomianów z parametrem to metoda dla masochistów
31 paź 18:09
Tad:
to bardzo proste−
31 paź 18:28
Beti: udowodnij
31 paź 18:31
Tad:
x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x3−(p+1)x2+3x+2p+1)(x2−6x+9)
−x3+6x2−9x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(5−p)x2−6x+2p+1
stąd:
5−p=1 i 2p+1=9
p=4 p=4
31 paź 19:02
ICSP: 2.Reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x − 1 wynosi 3, przez x + 2 wynosi 6,
a przez x − 3 wynosi 21.Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian
q(x)= x3 − 2x2 − 5x + 6.
ponieważ q(x) po rozłożeniu = (x−1)(x+2)(x−3) zatem r(x) = ax2 + bx + c gdzie a,b,c ∊ R
zatem :
a+b+c = 3
4a − 2b + c = 6
9a + 3b + c = 21
rozwiąż ten układ równań a otrzymasz a,b,c
odp 2x2 + x
31 paź 19:23