help
taki sobie: | | n | |
Pomoze ktoś ?  oblicz granice ciagu |
| |
| | 3√8n3−n−n | |
31 paź 16:09
aniabb: | | 1 | |
podziel górę i dół przez n .. |
| =1 |
| | 2−1 | |
31 paź 16:11
ICSP: w mianowniku masz a−b pomnóż licznik i mianownik przez (a
2 + ab + b
2) aby otrzymać wzór na
a
3 − b
3
Przy okazji popraw w innym temacie

x
2 + 4 ≠ (x−2)(x+2)
31 paź 16:12
aniabb: po co skoro nie ma zera

mnożenie to tylko jakby miał 2n za pierwiastkiem
31 paź 16:13
ICSP: fakt

Nie myślę
31 paź 16:14
aniabb: mi się nie chciało pisać i przyjrzałam się czy na pewno muszę
31 paź 16:15
taki sobie: nie wiem skad sie wzieła ta dwójka
31 paź 16:25
aniabb: 3√8 =2
31 paź 16:26
taki sobie: ale przeciez to miało byc dzielone jeszcze przez n
31 paź 16:27
taki sobie: to załóżmy ze to jest 2 a tam jeszcze jest jedno n które gdy dzielimy przez n da nam jeden i za
pierwiastkiem tez jest n które da jeden to by było ze 2−1−1=0 . Nie rozumiem
31 paź 16:30
aniabb:
| n | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| n(3√8−1/n2−1) | | (3√8−1/n2−1 | | 3√8−0−1 | | 2−1 | |
31 paź 16:31
aniabb: jak n dąży do nieskończoności to 1/n dąży do zera tak jak 1/n2 czy 5/n czy inne tego typu
31 paź 16:32
taki sobie: to przez co dzieliłaś przez n czy n2 wreszcie?
31 paź 16:41
aniabb: tutaj mamy dla n∊N więc
n = √n2 = 3√n3 = 4√n4
31 paź 16:49
taki sobie: ok dzieki za pomoc
31 paź 16:52