matematykaszkolna.pl
dziwne pytanie Olaf: Dlaczego w szkolach np jak sie podaje wzor na delte to sie mowi ze to jest bardzo wazny wzor i go trzeba zapamietac a nigdy sie nie wyprowadza nie mowi sie dlaczego on jest taki wazny i skad sie bierze ? Nauczyciele tez tego nie wiedza ? Nie chodzi tylko o delete ale o inne aspekty bo kurde juz sam teraz nie wiem co to znaczy rozumiec matematyke czy w szybkim tempie siegac do szarych komorek i znajdowac odpowiedni wzor czy jak Czy po porostu trzeba wierzyc w to i tyle bo dawno temu byl sobie taki jeden ktory to wymyslil i nie ma sensu sie ponownie nad tym zastanawiac bo cywilizacja by nigdy do przodu sie nie posowala ? Jak to jest z tym wszystkim ?
31 paź 16:02
pigor: ... to o czym mówisz, znajdziesz w zasadzie w każdym podręczniku, a ty masz go , no to zajrzyj i zobacz skąd wzięła się ta "delta" i nie licz na to, że wszystkiego nauczy cię nauczyciel(ka) ...emotka
31 paź 16:11
Olaf: kurde kijowo czyli wszystko trzeba wiedzie
31 paź 16:17
aniabb: nie..tylko kilka podstawowych rzeczy..resztę da się wyprowadzić emotka
31 paź 16:18
Olaf: to powiedzcie jak wy widzicie jakis nowy wzor to wierzycie w niego odrazu czy za kazdym razem wyprowadzacie ? Chyab ze z gory widzicie ze dobry jest Nauczcie mnie jak sie do matematyki powinno podchodzci
31 paź 16:19
Bogdan: Pokazuję wyprowadzenie:
 b c 
ax2 + bx + c = a(x2 +

x +

) =
 a a 
 b b b 4c 
= a(x2 + 2*

+ (

)2 − (

)2 +

) =
 2a 2a 2a 4a 
 b −b2 4c −b −b2 + 4ac 
a(x +

)2 + a(

+

) = a(x −

)2 + a*

=
 2a 4a2 4a 2a 4a2 
 −b −(b2 − 4ac) −b −Δ 
= a(x −

)2 +

= a(x −

)2 +

= a(x − p)2 + q
 2a 4a 2a 4a 
−b −Δ 

= p,

= q
2a 4a 
31 paź 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna: Olaf ... dlaczego się nie wyprowadza? Ponieważ: 1) nie ma na to czasu (materiał mimo, że okrojony to i tak w 3 lata trzeba przerobić materiał z liceum I GIMNAZJUM ) 2) wyprowadzenie wielu wzorów 'dotyka' aspektów matematyki, które wybiegają poza obecny materiał programowy
31 paź 16:42
Olaf: artur a mozesz napisac z czego ty korzystasz ze jestes taki dobry z matematyki ?
31 paź 16:44
Olaf: albo doradzcie mi co robic jestem na automatyce i robotyce, uczyc sie matematyki czy robic swoje pod kierunek, kurde jestem tak niezdecydowany ze glowa mala, jak wy sobie z tym wszystkim radzicie ?
31 paź 16:48
Artur_z_miasta_Neptuna: Matematyka to przede wszystkim umiejętność analizowania i logicznego myślenia. Bez matematyki Twoje przedmioty 'pod kierunek' na nic się zdadzą ... opierają się one na matematyce.
31 paź 17:31
Mila: 1)wyprowadza się. 2) wyjaśnia sięemotka
31 paź 21:41