dziwne pytanie
Olaf: Dlaczego w szkolach np jak sie podaje wzor na delte to sie mowi ze to jest bardzo wazny wzor i
go trzeba zapamietac a nigdy sie nie wyprowadza nie mowi sie dlaczego on jest taki wazny i
skad sie bierze ? Nauczyciele tez tego nie wiedza ? Nie chodzi tylko o delete ale o inne
aspekty bo kurde juz sam teraz nie wiem co to znaczy rozumiec matematyke czy w szybkim tempie
siegac do szarych komorek i znajdowac odpowiedni wzor czy jak

Czy po porostu trzeba wierzyc
w to i tyle bo dawno temu byl sobie taki jeden ktory to wymyslil i nie ma sensu sie ponownie
nad tym zastanawiac bo cywilizacja by nigdy do przodu sie nie posowala ?

Jak to jest z tym
wszystkim ?
31 paź 16:02
pigor: ... to o czym mówisz, znajdziesz w zasadzie w każdym podręczniku, a ty masz go

, no to
zajrzyj i zobacz skąd wzięła się ta "delta" i nie licz na to, że wszystkiego nauczy cię
nauczyciel(ka) ...
31 paź 16:11
Olaf: kurde kijowo czyli wszystko trzeba wiedzie
31 paź 16:17
aniabb: nie..tylko kilka podstawowych rzeczy..resztę da się wyprowadzić
31 paź 16:18
Olaf: to powiedzcie jak wy widzicie jakis nowy wzor to wierzycie w niego odrazu czy za kazdym razem
wyprowadzacie ? Chyab ze z gory widzicie ze dobry jest

Nauczcie mnie jak sie do matematyki
powinno podchodzci
31 paź 16:19
Bogdan:
Pokazuję wyprowadzenie:
| | b | | c | |
ax2 + bx + c = a(x2 + |
| x + |
| ) = |
| | a | | a | |
| | b | | b | | b | | 4c | |
= a(x2 + 2* |
| + ( |
| )2 − ( |
| )2 + |
| ) = |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 4a | |
| | b | | −b2 | | 4c | | −b | | −b2 + 4ac | |
a(x + |
| )2 + a( |
| + |
| ) = a(x − |
| )2 + a* |
| = |
| | 2a | | 4a2 | | 4a | | 2a | | 4a2 | |
| | −b | | −(b2 − 4ac) | | −b | | −Δ | |
= a(x − |
| )2 + |
| = a(x − |
| )2 + |
| = a(x − p)2 + q |
| | 2a | | 4a | | 2a | | 4a | |
31 paź 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
Olaf ... dlaczego się nie wyprowadza? Ponieważ:
1) nie ma na to czasu (materiał mimo, że okrojony to i tak w 3 lata trzeba przerobić materiał z
liceum I GIMNAZJUM

)
2) wyprowadzenie wielu wzorów 'dotyka' aspektów matematyki, które wybiegają poza obecny
materiał programowy
31 paź 16:42
Olaf: artur a mozesz napisac z czego ty korzystasz ze jestes taki dobry z matematyki ?
31 paź 16:44
Olaf: albo doradzcie mi co robic jestem na automatyce i robotyce, uczyc sie matematyki czy robic
swoje pod kierunek, kurde jestem tak niezdecydowany ze glowa mala, jak wy sobie z tym
wszystkim radzicie ?
31 paź 16:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
Matematyka to przede wszystkim umiejętność analizowania i logicznego myślenia.
Bez matematyki Twoje przedmioty 'pod kierunek' na nic się zdadzą ... opierają się one na
matematyce.
31 paź 17:31
Mila: 1)wyprowadza się.
2) wyjaśnia się
31 paź 21:41