Wielomiany rozkładanie na czynniki i działania
Michał Z: Witam muszę zrobić pracę kontrolną i niektórych przykładów w ogóle nie mogę zacząć. W tym roku
(2k13) mam maturę, a przygotowuję się do niej w Uzupełniającym Liceum Ogólnokształcącym.
Spotykam się z nauczycielami na zajęciach co 2 tygodnie, a jak wiadomo mam wtedy mniej godzin
niż w normalnej szkole z tąd ciężko jest się przygotować. W dodatku orłem nigdy nie byłem
jeżeli chodzi o matematykę. Proszę o pomoc w wytłumaczeniu niektórych problemów,
1. Rozłóż na czynniki.
a) 2x
3 − x
2 + 8x − 4=
b) x
3 + x
2 − 9x − 9=
przykład c) zrobiłem, wydawał mi się najłatwiejszy 9x
3 − 9x
2 − 4x + 4 = 9x
2(x − 1) − 4(x −
1) = (x−1) (9x
2 − 4)
2. Rozwiąż. W tym zadaniu mam trudności pod sam koniec przykładów.
a) 81x
3 − 9x
2 − 9x + 1 = 0
9x
2(9x − 1) − 1(9x − 1) = 0
(9x−1) (9x
2 − 1) = 0
9x − 1 = 0 9x
2 − 1 = 0
9x = 1 9x
2 = 1
x =
19 x = czy tu będzie pod pierwiastkiem
19 ?
b) 2x
3 + x
2 − 8x − 4 = 0
x
2(2x + 1) − 4(2x + 1) = 0
(2x + 1) (x
2 − 4) = 0
2x + 1 = 0 x
2 − 4 = 0
2x = −1 x
2 = 4
x = −
12 x = 2
c) 4x
5 − x
3 − 4x
2 + 1 = 0
x
3(4x
2 − 1) − 1(4x
2 − 1) = 0
(4x
2 − 1) (x
3 − 1) = 0
4x
2 − 1 = 0 x
3 − 1 = 0
4x
2 = 1 x
3 = 1
x
2 =
14 x = 1 lub x = −1
3. Wykonaj mnożenie. To zadanie to dla mnie Tabula Rasa.
| | x2 | | x2−25 | |
a) |
| * |
| |
| | x2+5x | | (x−5)2 | |
| | x2−4 | | x4 − 9x3 | |
b) |
| * |
| |
| | x3+3x2 | | x2+2x | |
4. Wykonaj działania. Jak wyżej.
5. Oblicz logarytmy. To zadanie wydaje mi się prostsze więc nie będę podawał przykładów. Jeżeli
będę miał trudności zgłoszę się po wskazówki w tym temacie.
31 paź 16:00
ICSP: Zad 1.
a) 2x3 − x2 + 8x − 4= x2(2x−1) + 4(2x−1) = ...
b) x3 + x2 − 9x − 9= x2(x+1) − 9(x+1) = ...
c) dobrze zrobiłeś ale to jeszcze nie koniec. Wielomian 9x2 − 4 można dalej rozłożyć.
31 paź 16:04
aniabb: 1a) też x2 i 4 przed nawias
w b) x2 i 9
31 paź 16:04
Ajtek:
Zad. 1 a, b robisz dokładnie tak samo jak c

.
31 paź 16:04
Ajtek:
Ale się rzucili

Cześć
aniabb, ICSP 
.
31 paź 16:05
taki sobie: 1. a)grupujesz wyrazy 2x3 − x2 +8x −4=0
x(2x−1) +4(2x−1)
(2x−1)(x2+4)
2x=1 (x−2)(x+2)
x=1/2 x=2 x=−2
31 paź 16:06
ICSP: Witaj
Ajtek 
Zostawiam Ci temat
31 paź 16:08
Ajtek:
Ale ja Ciebie nie wyganiam

.
31 paź 16:11
aniabb: ale po co się dublować.. wierzymy w Ciebie ..dasz radę sam
31 paź 16:12
ICSP: wolę żeby jedna osoba pomagała

Wtedy jest przejrzyściej i nikt sobie przy okazji w drogę nie wchodzi.
31 paź 16:13
ICSP: zacznij od poprawienia rozwiązania z 16:06
31 paź 16:13
Ajtek:
Ale Ty byłeś pierwszy
31 paź 16:14
ICSP: zaraz sprawię że to ty będziesz pierwszy

Do roboty
31 paź 16:15
Michał Z: Ok nie wiem jak mogłem się tyle zastanawiać w pierwszym zadaniu. Bardzo proste. Również prosił
bym o pomoc jedna osobę, bo taki wysyp pomocy tylko mi trochę namieszał.
31 paź 16:15
Ajtek:
taki sobie dobrze myślał, ale trochę poknocił:
Poprawiam wpis z 16:06.
2x
3−x
2+8x−4=0
x
2(2x−1)+4(2x−1)=0
(2x−1)(x
2+4)=0
2x−1=0 lub x
2+4=0 ⇒ sprzeczne
Analogicznie zrób przykłąd b.
31 paź 16:20
Ajtek:
ICSP to jest manipulowanie faktami

.
31 paź 16:20
Ajtek:
Michał Z jedziemy. W czym dalej problem melduj

. Mogą być chwile przestoju, gdyż jestem w
trakcie pilnowania obiadu, także cierpliwości.
ICSP nadzoruj, co bym głupot nie nagadał

.
31 paź 16:22
Ajtek:
Wracając do pierwszego postu
ICSP to:
Ze wzoru skróconego mnożenia a
2−b
2=(a+b)(a−b), zatem:
9x
2−4=(3x−2)(3x+2)
I z tego szukasz pierwiastków

.
31 paź 16:25
Michał Z: Zadanie 3 wydaje mi się najtrudniejsze, Nie lubię ułamków, a im bardziej rozbudowany tym
bardziej się boję
31 paź 16:25
Ajtek:
Ok. Poczekaj kilkanaście minut, ja do obiadu muszę

.
31 paź 16:28
Ajtek:
Na sam początek, musimy ustalić dziedzinę:
x
2+5x≠0 i (x−5)
2≠0
Poradzisz sobie z tym

Podpowiedź: (x−5)
2⇒0 ⇔ x−5≠0
31 paź 16:40
Ajtek:
I czy wiesz, skąd takie warunki sie wzięły?
31 paź 16:41
Michał Z: No nie bardzo.
31 paź 16:43
Michał Z: Ok teraz idę do koleżanki i mam nadzieję że mi to wytłumaczy. Jeżeli jednak coś mi dalej nie
będzie dawać spokoju to odświerzę temat.
Ze swojej strony dziękuję wszystkim za zaangażowanie, a w szczególności Tobie Ajtek.
31 paź 16:46
Ajtek:
Mamy taką postać. Wiemy też, że nie wolno nam dzielić przez 0. Zatem mianowniki muszą być ≠0.
Jasne

Jak tak, to wyznacz dziedzinę

.
31 paź 16:47
Ajtek:
Ja byłem 3 w kolejności, nie mi dziękuj

.
A w sumie to, jeszcze nic nie pomogłem

.
31 paź 16:48