Problem z log^2
Daro: Mógłby ktoś to rozwiązać:
log23x−log3x3+2=0
31 paź 15:53
Ajtek:
Określ dziedzinę, następnie:
z własności logabn=n*logab ⇒ log3x3=3*log3x
log23x−3log3x+2=0
log3x=t
t2−3t+2=0
Δ=...
31 paź 15:56
Daro: Ja pierdziele taki banał a ja jak zacząłem to rozpisywać

Tak to jest jak się od razu nie wpadnie na najprostsze rozwiązanie.
Dzięki.
31 paź 16:15
pigor: ... lub tak :
D=R+ i wtedy masz równania kwadratowe zmiennej log
3x
równoważne kolejno tak :
log23x−log3x3+2= 0 ⇔ log
32x−3log
3x+2= 0 ⇔ log
23x−log
3x−2log
3x+2=0 ⇔
⇔ log
3x(log
3x−1) −2(log
3x−1)= 0 ⇔ (log
3x−1)(log
3x−2)= 0 ⇔
⇔ log
3x−1=0 ∨ log
3x−2=0 ⇔ log
3x=1 ∨ log
3x−=2 ⇔ x=10
1 ∨ x=10
2 ⇔
⇔
x=10 ∨
x=100 ⇔
x∊{1,2} . ...
31 paź 16:24
Ajtek:
Witaj
pigor 
.
Tylko powiedz mi dlaczego 10 podnosisz do potęgi, a nie 3
31 paź 16:27
pigor: .... no tak , przepraszam jasne

, też nie wiem

, a przecież jeszcze nic nie napiłem się , a
więc 2−e ostatnie linijki powinny wyglądać tak :
⇔ log
3x−1=0 ∨ log
3x−2=0 ⇔ log
3x=1 ∨ log
3x=2 ⇔ x=3
1 ∨ x=3
2 ⇔
⇔
x=3 ∊D ∨
x=9 ∊D ⇔
x∊{3,9} . ...
31 paź 16:36