Pochodne
Juliusz: Pochodna w jakims punkcie to znaczy ze wartosc jest x razy wieksza lub mniejsza od tego punktu
? A swoja droga po co jest takie pojecie jak predkosc chwlilowa ? Niby tlumaczy sie to w ten
sposob ze jezeli chcemy podac predkosc chwilowa w 2 sekundzie ruchu to bierzemy roznice np
miedzy 2 i 3 miedzy 2 i 2,5 itd zblizajac sie coraz blizej to tej 2, a w gruncie rzeczy jest
to nic innego jak wziecie roznicy miedzy poczatkowym ruchem czyli 0 a tym aktualnym czyli 2,
czy sie myle

?
31 paź 14:42
Juliusz: Sory co do drugiego sie myle nie czytajcie ani

Chdzoi o piersze tylko jak mozecie
wytluamczyc
31 paź 14:44
aniabb: pochodna to przyrost wartości dla minimalnego przyrostu argumentu
31 paź 14:50
Juliusz: nie wiem cyz rozumie jak mam np funkcje y= x2 i chce policzyc z tego pochodna w punkcje 2, to
co to znaczy ? Raczej nie to ze wartosc je 4 razy wieksza od argumentu bo wcale nie jest
31 paź 15:11
aniabb: to znaczy, że styczna do tej krzywej w tym miejscu ma współczynnik kierunkowy 4
31 paź 15:13
aniabb: i że jakbyś na tej krzywej w tym miejscu zrobił malutki kroczek do przodu tobyś znalazł się 4
takie malutkie kroczki wyżej
31 paź 15:16
Juliusz: latwo jest samemu wyznaczyc wzor na styczna do krzywej ?
31 paź 15:28
Juliusz: a jak mamy funkcje np y = x3 ? to co bedzie oznacza pochodna tej funkcji ?
31 paź 15:51
aniabb: f'=3x2
tam gdzie pochodna >0 to funkcja rośnie
tam gdzie pochodna =0 to funkcja ma ekstremum
tam gdzie pochodna <0 to funkcja maleje
31 paź 16:45