,,,
Paweł : To jest zadanko , z którym mam problem... Jeżeli mogę to prosze o pomoc

Sok z wyciśnięty ze skórki grejpfruta( o kształcie kuli) to 80% jego objętości. Sokiem tym
zapełniono stożek o promieniu podstawy 5cm i wysokości 6cm. Oblicz średnicę obranego ze skórki
grejpfruta.
liczę na was !
P.S. napiscie chociaz ze czytaliscie
13 maj 20:36
Mariusz: oblicz najpierw objętośc stożka
potem napisz wzór na objetość kuli
i ze objetość stożka jest równa 0,8 objetości kuli
13 maj 20:38
Paweł : czyli tak :
V= 1/3 Pp*h
Pp=Pi*r2
Pp=3,14*52
Pp=3,14*25=78,5
V=1/3*78,5*6=157 (cm)3
a dalej?
kula : V= 4/3 Pi*r3
157=4/3*3,14*r3
no wlasnie ii co dalej ?
Prosze pomocy
13 maj 20:44
Basia: nigdy nie podstawiaj za π; pomagam
13 maj 20:46
Paweł : oki Basiu Czekam na rozwiązanie
13 maj 20:50
Basia:
V
stożka =
13πr
2*h =
13π*5
2*6 = π*25*2 = 50π
V
kuli =
43πR
3
V
soku = 80%V
kuli =
810*
43πR
3 =
3230πR
3 =
1615πR
3
V
soku = V
stożka
1615πR
3 = 50π /:π
1615R
3 = 50 /*15
16R
3 = 750
R
3 =
75016 =
3758 =
125*38 =
53*323
13 maj 20:53
Paweł : aha czyli srednica będzie 2R czyli : srednica = 5√3 tak?
13 maj 20:59
Paweł : tak
13 maj 21:04
Paweł : Basiu tak

13 maj 21:12
Basia: Tak oczywiście.
13 maj 21:13
Paweł : Basiu−Bardzo dziękuję za pomoc

pozdrawiam

P.S.czyli to koniec zadania a odp. to : Srednica obranego grejpfruta wynosi 5
√3 cm.
13 maj 21:16
Paweł :
13 maj 21:21