granice
Daniel: Wyznacz granice poniższych funkcji przy x ⇒ 2
1) (√x2−3 −1)(√x2+5 −3)−1
2) x2(x−2)−2
31 paź 14:31
Mati_gg9225535: | | 1 | |
1) (√x2(1−3x2)−1) |
| = |
| | (√x2(1+5x2−3) | |
| | 3 | | 5 | |
pod pierwszym pierwiastkiem jest (1− |
| ) a pod drugim (1+ |
| ) podstaw 2 za x i |
| | x2 | | x2 | |
wylicz
31 paź 16:48
aniabb: Mati..będzie 0/0 trzeba ze woru skróconego mnożenia i to dwa razy
31 paź 16:51
aniabb: wzoru*
31 paź 16:51
Mati_gg9225535:
| | 1 | | x2 | | x2 | |
2) x2 (x−2)−2 = x2 * |
| = |
| = |
| = |
| | (x−2)2 | | x2−4x+4 | | x2(1−4x+4x2) | |
| | 1 | |
= |
| =... (podstaw 2 za x) |
| | 1−4x+4x2 | |
31 paź 16:53
Mati_gg9225535: no faktycznie 0 wyjdzie, nie zauwazylem tego... wiec w drugim tez blad popelnilem..
31 paź 16:54
Mati_gg9225535: nie, nie bedzie 0/0 : p
31 paź 16:58
Mati_gg9225535: | | 1 | |
0* coś( |
| ) =0 −to bedzie granica |
| | 32−3 | |
31 paź 16:59
Mati_gg9225535: ale 2 zle na 100% to fakt
31 paź 17:01
aniabb: | | 1 | |
(2*1/2− 1) * |
| = 0/0 |
| | 2*3/2−3) | |
31 paź 17:01
aniabb:
| (x2−3−1)(√x2+5+3) | | √x2+5+3 | |
| = |
| |
| (x2+5−9)(√x2−3+1) | | √x2−3+1) | |
31 paź 17:15