matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg obliczyć pierwsze 5 wyrazów.
Adam:
⎧
−1 dla n=1
a
n
=
⎩
−a
n−1
*n−3 dla n>1
31 paź 14:26
Godzio:
Ja 2 i 3, a Ty 4 i 5
a
1
= −1 a
2
= −a
1
* 2 − 3 = 1 * 2 − 3 = − 1 a
3
= − (−1) * 3 − 3 = 3 − 3 = 0
31 paź 14:29
Adam:
a
4
=3 a
5
=12
31 paź 14:33
Adam:
a
4
=−3
31 paź 14:33