macierz
daniel: macierze− prosze o wytlumaczenie przykladu
−2x+2y+az=0
3x−2y+z=4
ay+z=a
Co pokolei robimy, bo troche nie rozumiem .
obliczylem wyznacznik głowny
wyszedl 3a
2+a−4
i jakie tutaj powstaja warunki dalej
| | −4 | |
dla a≠{ |
| , 1} = r(A)=3 − i tutaj mam taka notke nie wiem czy ona jest sluszna zatem |
| | 3 | |
uklad ma jedno rozwiązanie. skad wiadomo po tym ze uklad ma jedno rozwiazanie i jak go szukamy
?
| | −4 | |
dalej sprawdzamy rozwiazania dla a=1 i dla a= |
| to juz rozumiem jak robic, tylko |
| | 3 | |
| | −4 | |
zastanawiam sie nad tym wyzej. czy to wyzej ma jakies odniesienie do a=1 i do a= |
| ? |
| | 3 | |
z gory dzieki za pomoc
31 paź 14:17
daniel: bo wychodzi mi ze dla a=1 jest rozwiazanie a dla a=−4/3 wychodzi sprzeczne .
31 paź 14:19
aniabb: wyznacznik to 3a2 +2a −2
31 paź 14:47
daniel: ehhh zle przepisalem pierwsze rownanie to −x+2y+az=0 i wyznacznik dobrze policzony

sorka,
wylumacz mi 2 czesc
31 paź 14:56
aniabb: rozwiązania są postaci :
więc żeby istniały te ułamki musi być W≠0
31 paź 15:01
daniel: okej rozumiem , czyli musismy rozpatrzeć kiedy W≠0 i kiedy W=0 ?
31 paź 15:03
aniabb: a Twoja notka dotyczy Twierdzenie Kroneckera−Capellego które mówi że układ ma rozwiązanie wtedy
i tylko wtedy, gdy rząd macierzy = rzędowi macierzy rozszerzonej
31 paź 15:06
daniel: juz zrozumiane, dzieki wielkie
31 paź 15:09
aniabb: tak
jak W≠0 1 rozw.
jak W=0 a inne różne od 0 to sprzeczne
jak W=0 i inne równe 0 to nieznaczone
31 paź 15:09